GıdaGüncel

Kuraklığın etkileri artıyor: Et ve sütte kriz kapıda

Türkiye’nin yaşanan kuraklık hayvancılıkla uğraşan çiftçiyi doğrudan etkilendi. Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karlıer, ‘Girdi maliyetleri yüzde 100 arttı. Üretici perişan’ dedi.

Türkiye’nin 41 kentinde baş gösteren kuraklık nedeniyle kıraç alanlardaki verim kaybı yüzde 100’ü bulurken, sulu tarım yapılan arazilerde ise verim kaybı yüzde 30’lara dayandı. Uzmanlar yaşanan kuraklıktan dolayı ciddi rekolte kayıpları yaşanacağını belirtirken, kuraklıktan hayvancılık sektörü de etkilendi. Konya Kırmızı Et üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut ve Konya Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız yaptıkları açıklamalar ile hayvan üreticilerinin ciddi bir kriz yaşadıklarını söylediler.

‘ET VE SÜTTE CİDDİ BİR KRİZ BİZİ BEKLİYOR’

Üreticinin saman bulmakta zorlandığını ifade eden Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “Konya’da yaşanan kuraklık hayvancılıkla uğraşan üreticimizi doğrudan etkiledi. Saman bulmaktan zorlanıyor. Şu an Konya’ya Urfa ve Mardin’den saman geliyor. Geçtiğimiz yıl kilogramı 60 kuruş olan samanı, bu yıl bin 300 liraya alıyoruz. Girdi maliyetlerimiz yüzde 100 arttı. Geçtiğimiz yıl bir büyükbaş hayvanı aylık 650 liraya beslerken bu yıl 1000 liraya besleyebiliyoruz. Üretici perişan. Süt inekleri kesime gönderiliyor. Et ve sütte ciddi bir kriz bizi bekliyor” dedi.