Türkiye’nin kadın kooperatifleri, İstanbul’da buluştu!
Yedi bölgeden yaklaşık 30 kadın kooperatifi, İstanbul’da düzenlenen çalıştayda bir araya geldi. Çalıştayda konuşan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, “Kadın kooperatiflerinde bizi motive eden asıl konu, kadınların heyecanını görmek. Tarım, pandemiyle birlikte daha önemli hale geldi. Özellikle küçük aile çiftçiliği yapan kırsaldaki kadınlar tarım alanında kendi güçlerinin de farkına vardılar. Emeklerini, ürettikleri ürünleri bir araya gelerek pazarlama yoluna gittiler” dedi.
Altınbaş Üniversitesinin Bilimsel Araştırma Fonu tarafından desteklenen, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım Rotary partnerliği ile düzenlenen “Kadın Kooperatifleri Birlikte Güçlenmek İçin İstanbul’da Buluşuyor” adlı çalıştaya, 30’a yakın kadın kooperatifi katıldı. Kadın Kooperatifleri Bilimsel Araştırma projesinin ilk ayağı olarak düzenlenen iki gün süreli çalıştayda, kooperatifler ile odak grup görüşmesi yöntemi ile görüşmeler yürütülerek, kadın kooperatiflerinin temel işletmecilik alanındaki ihtiyaçlarının belirlenmesi ve kapasitelerinin geliştirilmesi için yapılması gerekenlerin tespit edilmesi hedefleniyor.
Bu amaçla; çalışma öncesi kooperatiflere gönderilen anketlerle ilk tespit yapıldıktan sonra, odak grup görüşmeleri ile başlıca sorunlar ortaya konuldu. Programın devamında kooperatif temsilcileri Postane İstanbul’da FAO ve ILO yetkilileri ile birebir görüşmeler yaparak kurumsal destek imkanlarını görüştüler. Projenin devamında örnek olay çalışmasıyla da sahada gözlem ve derinlemesine mülakatlar yoluyla bir rapor yazılıp, kamuya açıklanacak. Ayrıca proje Dünya Gıda Günü çerçevesinde 16 Ekim’de Roma’da yapılacak toplantıda, FAO tarafından global ölçekte de duyurulacak.
“30 Kadın kooperatifi ile odak grup çalışması yapıldı”
Projenin akademik kısmını yürüten Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özsoy, çalışmaya katılan akademisyenlerin toplanan verileri farklı akademik çalışmalarda kullanacağını belirterek, şunları söyledi:
“Üç aşamalı bir proje. Bir ayağında kadınlar bir araya gelerek, 4 grupta odak grup görüşmesi yapıyoruz. Onun dışında da kooperatifleri yerinde ziyaret ediyoruz ve derinlemesine mülakatlar, gözlem ve tespitler yapıyoruz. Bir de anket çalışmamız olacak. Anketimizi çalıştay sonrası kooperatiflerimize göndereceğiz. Bu çerçevede düzenlediğimiz çalıştaya Türkiye’nin çeşitli illerinden 7 bölgesinden 30’a yakın kadın kooperatifleri katıldı. Onları sadece veri toplamak için davet etmedik. Onlara yeni kapılar açacak kurumları ve uluslararası kuruluşları da davet ettik. Yapılan çalışma sonrasında projenin kalıcı sonuçlar oluşturmasını umuyoruz.
Çalıştayın sonrasında kalıcılık sağlamak buradaki enerjinin devam etmesiyle mümkün. Onun için bu proje çok önemli. FAO, ILO gibi uluslararası örgütleri, RIPESS Europe gibi bir dayanışma organizasyonunu ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Bilirliği Başkanlığı temsilcilerini bir araya getirdik. Bundan sonrasını da çalışma gruplarıyla, kadın kooperatiflerinin iş birliğiyle sürdürebilirsek çok mutlu oluruz.”
“Kadın dayanışmasıyla teknik iş birlikleri artacak”
Projenin partnerlerinden olan Tarım Rotary Kulübü’nden çalıştayın komite başkanlığını yürüten Nail Yıldız, kadınların ürettiklerinin tüketiciye sağlıklı bir şeklide ulaşmasını sağlamak için aracı olduklarını dile getirerek, “Kadınların daha rahat ve standartlara uygun olarak ürettikleri ünleri doğru pazar yerine ulaştırmaları için desteklenmeleri gerekiyor. Kadın dayanışmasıyla birlikte öğrendiklerini diğerlerine daha rahat aktarabilecekler. Diyalogları olacak. Teknik iş birliği olacak. Finansal açıdan uluslararası kuruluşlardan alacakları destekleri, deneyimleri birbirlerine aktaracaklar. Kadın kooperatifleri arasında bir uyum ve etkileşim olmasını istiyoruz. Temel hedefimiz budur” dedi.
“Kadınlar tarım alanında kendi güçlerinin farkına vardılar”
Kadınları yakıdan desteklediklerini aktaran FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık ise, bu çerçevede kadın liderliğinde kooperatif programları olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
“Bizi motive eden asıl konu kadınların heyecanını görmektir. Tarım göz ardı edilen bir sektörken, pandemiyle birlikte daha önemli hale geldi. Özellikle küçük aile çiftçiliği yapan kırsaldaki kadınlar tarım alanında kendi güçlerinin de farkına vardılar. Emeklerini, ürettikleri ürünleri bir araya gelerek pazarlama yoluna gittiler. Kooperatifçilik o anlamda iyice önemli olmaya başladı. Çünkü aynı zamanda bir dayanışma ortamı, sosyal ortam oluşturuyor.
FAO projenin uluslararası paylaşımını yapacak
Bu çalıştayda da ciddi bir etkileşim var. Kendi başarılarını diğer arkadaşlarıyla paylaşıyorlar. Biz de Gıda ve Tarım Örgütü olarak, kadınların bir araya gelerek daha güçlü olabileceğini gösterdiğimiz için çok mutluyuz. Nitekim bu tarz girişimler diğer ülkelere de örnek oluyor. Biz de yürütmüş olduğumuz bu projeyi uluslararası ortamda anlatıyoruz, deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Türkiye’nin tecrübesini uluslararası ortamlara aktarmayı planlıyoruz.
Bu yılın Dünya Gıda Günü konsepti, kimseyi geride bırakmadan daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre, daha iyi bir yaşam. Bu çalıştayın da Dünya Gıda Günü çerçevesinde yapılması ve hep birlikte kadın kooperatiflerini destekleyerek kırsaldaki kadınların güçlendirilmesi ve küçük ölçekli çiftçilerin desteklenmesini sağladığımız için çok mutluyuz.”
Çalıştayın ikinci günü kadın kooperatifleriyle birlikte İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin Kadıköy’deki Üretici ve Kooperatifleri pazarında hem bir etkinlik düzenlendi hem de kooperatifler pazarda yer almak için görüşme yaptı. Çalıştay sonrası da saha çalışmalarına devam edecek ve proje sonunda akademik çıktıların yanı sıra uygulamacılara yönelik de bir rapor da yazılacak.
Kaynak: www.gidahatti.com