Trakya Birlik’ten gübrede örnek uygulama: Üre gübresini 2275 liradan sattı!
Gübre fiyatları alıp başını giderken, çiftçi tam kullanım döneminde artan fiyatlar karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda. Tarım Bakanlığında gübre fabrikalarının yöneticileri ile yapılan toplantıdan da çiftçinin lehine somut bir sonuç çıkmazken, Trakya Birlik’in gübredeki öngörüsü sektörde gündeme damgasını vurdu. Trakya Birlik’in bu öngörüsü ortağı olduğu çiftçiye büyük bir avantaj sağlarken, diğer kooperatiflerin öngörüsüzlüğünü de gözler önüne serdi.
TRAKYA BİRLİK ÜYELERİNE 2275 LİRADAN TEDARİK ETTİ
Trakya Birlik, gübrede örnek bir uygulama yaparak ortağı olduğu çiftçinin gübre maliyetini önemli oranda düşürdü. Kullanım dönemi gelmeden Aralık ayında yurt dışından 30 bin ton üre gübresi ithal eden Trakya Birlik, ithal ettiği bu gübreyi de ortaklarına 2275 liradan sattı. Trakya Birlik’in bu öngörüsü çiftçinin uygun fiyata gübre kullanmasını sağlarken, çiftçinin üre gübresini kullanacağı dönem belli olmasına rağmen diğer kooperatiflerin neden aynı öngörü ile hareket ederek piyasaları regüle etmediği sorusunu gündeme getirdi.
FATURAYI ÇİFTÇİ VE ARTAN GIDA FİYATLARI KARŞISINDA 83 MİLYON ÖDEYECEK
Zamanında tedarik yapılmadığı için üre gübresinin fiyatının aşırı derecede artması, çiftçinin girdi maliyetlerini artırırken, doğrudan gıda fiyatlarını da olumsuz etkileyecek.
GÜBRETAŞ’IN İRAN’DAKİ YATIRIMI DA ÇÖZÜM OLMADI!
Üre gübre fiyatlarının artmasının yanında tedarikinde de ciddi sıkıntıların çıkması, Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan GÜBRETAŞ’ın 2008’de İran’da ortağı olduğu Razi’yi gündem getirdi. Razi’nin yıllık 1.5, 2 milyon ton kapasitesi bulunurken, en önemli üretim desenini de üre gübresi oluşturuyor. GÜBRETAŞ’ın söz konusu böyle bir yatırımına rağmen Türkiye’de üre gübresinin tedarikinde sıkıntı yaşanması “Razi’de gübre üretilmiyor mu?” eleştirilerini gündeme getirdi.
TRAKYA BİRLİK’İN YAPTIĞINI TARIM KREDİ YAPMIŞ OLSAYDI ÇİFTÇİ NE KAZANACAKTI?
Trakya Birlik, kısıtlı imkanlarına rağmen çiftçi ortağının kullanacağı üre gübresini önceden tedarik ederek, piyasa fiyatlarının altında çiftçinin kullanımına sunarken, Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri de aynı öngörü ile hareket etmiş olsaydı yüzbinlerce çiftçi bugün hem üre gübresinin tedarikinde bir sıkıntı yaşamayacak hem de piyasa fiyatlarından yüzde 25, 30 daha ucuza gübresini kullanmış olacaktı.
TARIMDANHABER