Sorting by

×
GıdaGüncelKırsal

Tokat bağ yaprağı fidanı taleplerine yetişilemiyor

Tokat’ın meşhur narince bağ yaprağı fidanına talepleri yetiştirebilmek için TOGÜ bünyesinde hummalı bir çalışma sürdürülüyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Ziraat Fakültesi’nde 50 bin adet tüplü aşılı asma fidanı üretimine start verildi.

ÜRETİMİN YÜZDE 80’İ TOKAT NARİNCE FİDANI
Aşılı asma fidanı üretim ünitesinde yüzde 80 ağırlıklı olarak meşhur Tokat narince çeşidi üretiliyor. Ayrıca yöresel Boduroğlu, Kokulu Çavuş ve ihracata yönelik Michel Palieri, Trakya İlkeren ve Mevlana çeşitlerine ait fidelerde yetiştiriliyor.

100 BİN ASMA FİDANI ÜRETİLİYOR
Doç. Dr. Adem Yağcı, tüplü aşılı asma fidanı üretiminin 11’nci yılında üretim miktarını önemli ölçüde artırdıklarını belirtti. Yıllık 20-25 bin olan asma fidanı üretimini 100 bine çıkarttıklarını belirten Yağcı, ağırlıklı olarak Tokat’ın hem üzümü hem de yaprağı meşhur olan narenciye çeşidini ürettiklerini kaydetti.

MEŞHUR TOKAT BAĞ YAPRAĞI FİDESİNE YOĞUN İLGİ
Tokat’ta bir numaralı çeşidin narince asma fidanın oldukça fazla rağbet gördüğünü belirten Yağcı, “Narince üzüm çeşidini bence rabbimin Tokat’a vermiş olduğu en büyük nimetlerden bir tanesi. Hem üzümü çok kalitelidir. Hem de yaprağı bana kalırsa dünyada bir numaralı salamuralık yaprak çeşididir. Narince çeşidinin yaprağı kendine has bir tadı vardır. Ekşimsi ve biraz aromalıdır, tüysüzdür. Kaynadığında yumuşaktır. Damarları yediğiniz takdirde ağza gelmez. Yani çok hoş bir lezzeti vardır. Tabii bu özelliğiyle sadece iç piyasada değil, yurt dışı piyasalarında da ciddi manada aranan bir çeşittir.” diye konuştu.

27 BASAMAKTAN GEÇEREK 10 AYDA DİKİME HAZIR HALE GELİYOR
Yağcı, asma fidanı üretimi birbirine bağlı yaklaşık 27 tane basamakta meydana geldiğine dikkat çekerek, “Bana kalırsa en zor üretilen fidanlardan bir tanesidir. Arazide anaç kalem kesiminden başlayıp işte şu anda görmüş olduğunuz aşılama parafinleme ve kaynaştırma aşamaları var. Daha sonra bunları biz araziye aktaracağız ister tüplü fidan ister açık köklü fidan olarak. Şu an 4 aylık bir süreyi tamamladık 6 ayın sonunda fidanlarımız dikime hazır hale gelecek.” dedi.

TÜRKİYE’NİN YILLIK 5 MİLYON ASMA FİDANI AÇIĞI VAR
Türkiye’de 15 milyon tane asfalt fidana ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Yağcı, “Fakat karşılanan aşağı yukarı 7-10 milyon arasında. Yani her zaman 5 milyon bir açık var. Tabii şu anda burası üniversite olduğu için ağırlıklı olarak Tokat üreticilerimize üretiyoruz. Fakat Çorum’dan, Amasya’dan, Kırıkkale ve Yozgat’tan üreticilerimizin kendi yöresel çeşitlerinden kalemler getiriyorlar. O kalemleri biz aşılayarak kendilerine tekrar veriyoruz. Böylelikle Türkiye’deki asma genetik kaynaklarının korunması için yardımcı oluyoruz.” ifadelerini kullandı.