Şekerde kota düzenlemesi! NBŞ kotası yüzde 5’e çıkartıldı
Yayımlanan yönetmelikle şeker üretim kotaları için yeni esaslar getirilirken, NBŞ kotası yüzde 5’e çıkartıldı.
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle şeker üretim kotaları için kriterler değişirken, halen ülke toplam A kotasının yüzde 2,5’i oranındaki NBŞ kotası, yüzde 5’e çıkartıldı. Cumhurbaşkanı bu oranı yüzde 50’sine kadar artırmaya, eksiltmeye yetkili olacak.
Resmi Gazete’nin 5 Haziran 2021 tarihli sayısında, Şeker Piyasası ile Şeker Sektörünü yakından ilgilendiren düzenlemeler yapıldı.
Şeker piyasasına sıkı takip!
Şeker piyasasında faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişilerin izleme, inceleme ve denetimine ilişkin usul ve esasların belirlendiği Şeker Piyasası İzleme ve Denetim Yönetmeliği (Karar Sayısı: 4079), şeker piyasasında faaliyette bulunan her türlü gerçek ve tüzel kişiler ile bunların izleme, inceleme ve denetlenmesine yönelik çalışmaları ve bu çalışmalar sonucunda yapılacak iş ve işlemleri kapsıyor.
4634 sayılı Şeker Kanununa dayanılarak hazırlanan Yönetmeliğe göre, Şirketler, Kanun kapsamındaki her şeker cinsi ve hammaddesi için ürün özellikleri, kampanya süresi, üretim, satış ve stok faaliyetlerine ait her türlü bilgiler ile ekim alanları ve sözleşme bilgilerini doğru olarak derlemek, kayıtlarını tutmak, muhafaza etmek ve mevzuat çerçevesinde talep edilen usul ve şekilde doğru ve tam olarak Bakanlığa bildirmekle yükümlü olacaklar.
Şeker miktarında %3’ün üzerindeki sapmalar, para cezası ile cezalandırılacak
Fabrikalarda ölçülen miktarlar ile satışa esas kayıtlar ve stok miktarları arasındaki %3’ün üzerindeki miktarda gerekçesiyle açıklanamayan şekerin, A kotası dışı satıldığı kabul edilerek, şirkete idari para cezası uygulanacak.
Şirketler tarafından bildirilmeyen depo ve tesisler ile buralarda tespit edilen ürünler hakkında bildirilmeyen veya eksik ya da yanlış bildirilen miktar için de para cezası uygulanacak.
Bakanlık şirketlere, pazarladıkları ürünlerin imalatçılar ve perakendeciye ulaşana kadar olan süreci izlemeye elverişli bir takip sistemi kurdurabilecek.
İki yılda bir en az bir kez denetim yapılacak
Denetimler, risk esasına göre planlanarak Bakanlık tarafından yürütülecek.
Şirket ve bünyesindeki fabrikalar, iki yılda en az bir defa denetlenecek. Bakanlık ihtiyaç halinde izleme ve denetlemeye ilişkin olarak adli ve mülki makamlar ile diğer kurum ve kuruluşlardan talepte bulunabilecek.
Yapılan denetimlerde, ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık tespit edilmesi halinde, fiilin niteliğine göre Kanunda öngörülen yaptırımlar uygulanacak.
Şeker Kotaları düzenlemesi
Şeker Kotalarının Düzenlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik (Karar Sayısı: 4080) ile de, yurt için şeker üretimi ve arzında istikrarı sağlamak üzere şeker kotalarının tespiti, tahsisi, iptali ve transferi ile yeni kota tahsisi ve bu konulardaki uygulamanın usul ve esasları düzenlendi.
Şeker kotalarının tespiti, şirketlere tahsisi, iptali ve transferi ile yeni şeker fabrikası kurulması ve kapasite artırımına ilişkin hususları kapsayan Yönetmeliğe göre,
Sakaroz kökenli ve diğer şekerler için ayrı ayrı olmak üzere, şeker türlerine göre ülke ve şirket kotaları, her yıl en geç 30 Haziran tarihine kadar, takip eden pazarlama yılı için tespit ve tahsis edilecek. Kotalar, beşer yıllık dönemler veya dönemsel olarak belirlenecek.
eklenmiş şeker, şekerli içecek vergisiNBŞ kotası %5’e çıkartıldı
NBŞ izin belirlenecek toplam A kotası, ülke toplam A kotasının %5’ini geçemeyecek. Bu oranı %50’sine kadar artırmaya, eksiltmeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak. Düzenleme öncesinde NBŞ kotası, ülke toplam A kotasının yüzde 2,5’i ile sınırlandırılmıştı.
Yeni fabrika kurulabilmesi ve/veya fabrikaların kapasitelerinin artırılabilmesi için şirketlerin kota temin etmeleri zorunlu olacak. Şirketlere yeni A ve B kotalarının tahsisinde Cumhurbaşkanı yetkili olacak.
Her bir şeker türü için tahsis edilen toplam A kotası, toplam kotaya esas kapasitenin %90’ına ulaşıncaya kadar yeni fabrika kurulmasına izin verilmeyecek. Oranın %90’a ulaşması halinde şirketlere %5’e kadar kapasite artırım izni verilebilecek.
Kota iptal ve transferleri
Şirketler kendilerine tahsis edilen kotaları aktaramayacak, devredemeyecek ve satamayacaklar.
Kota tahsisine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararının yayımlandığı tarihten sonraki 15 gün içinde kotaları kullanıp, kullanmayacaklarını Bakanlığa yazılı olarak bildirecekler.
Şirketler haklı bir sebebe dayanmadan iki yıl üst üste kendilerine tahsis edilen kotalardan %90’ın altında arz sağladıkları takdirde, kota ile arz arasındaki fark kadar haklarını iki pazarlama yılı için kaybedecekler. Bu miktar, diğer şirketlere dağıtılacak.
Zorunlu hallerde Cumhurbaşkanı Kararı ile pazarlama yılı içinde kotalar arası şeker transferi yapılacak.
Yayımı tarihinde yürürlüğe giren her iki Yönetmelik hükümlerini, Cumhurbaşkanı yürütecek.
Resmi Gazete’de Şeker Kotalarının Düzenlenmesine İlişkin Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik de yayımlandı.
Kaynak: www.gidahatti.com