Sorting by

×
ÇevreEkonomiGıdaGüncel

Risk analizi: Küresel gıda üretiminin yüzde 71’ini karşılayan ülkeler, sıcak dalgası tehdidiyle karşı karşıya

ABD, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin küresel ısınmanın olumsuz etkilerini 2045’e kadar hissetmeye başlayacağı belirtildi.

Birleşik Krallık merkezli risk analiz şirketi Verisk Maplecroft, küresel gıda üretiminin büyük çoğunluğunu gerçekleştiren ülkelerin, sıcak dalgalarının olumsuz etkisini 2045’e kadar hissetmeye başlayacağını bildirdi.

Şirketin perşembe günü yayımladığı raporda, söz konusu tarihe kadar aralarında Çin, Hindistan, Brezilya ve ABD’nin de yer aldığı, küresel gıda üretiminin yüzde 71’ini karşılayan 64 ülkenin tarım sektörlerinin, iklim krizinden olumsuz etkilenebileceği ifade edildi.

Verisk Maplecroft’tan Will Nichols, “hava sıcaklıklarındaki küresel artışın ve sıcak dalgasının mahsulleri etkileyeceğini” belirtti.

Şirketin analizinde pirinç, kakao ve domates ürünlerinin tehlike altında olduğuna dikkat çekildi.

2020’de küresel gıda üretiminin yüzde 12’sinden sorumlu Hindistan’ın halihazırda “aşırı risk altında” olduğu da belirtildi.

BK Meteoroloji Servisi’nin verilerinden yola çıkılarak hazırlanan çalışmada, 2045’e kadar küresel sıcaklıkların 2 derece artması gibi bir senaryoda neler yaşanabileceğine dair öngörüler sunuldu.

Böyle bir durumda en fazla risk altına girecek ülkelerin, dünyanın ikinci büyük kakao üreticisi Gana, Togo ve Orta Afrika Cumhuriyeti olacağı belirtildi.

Güney Asya’da kilit öneme sahip pirinç ihracatçılarından Kamboçya, Tayland ve Vietnam’ın da gelecek yıllarda iklim krizi nedeniyle ciddi tehlike yaşayacağı ifade edildi.
Araştırmacılar, Vietnam’da pirinç üreten çiftçilerin aşırı sıcaklardan korunabilmek için halihazırda gece çalıştığına da dikkat çekti.

Nichols, Avrupa’daki ülkelerin de tarım sektöründe yaşanabilecek tedarik zinciri sorunlarından ciddi şekilde etkilenebileceğini vurguladı.