Güncel

MARÇEP “ TRAKYA’DA TOPRAK ve SU KAYNAKLARININ DURUMU ve GELECEĞİ” Nİ İRDELEDİ.

Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) ve Marmara Çevre Platformu ( MARÇEP)’nun ortak olarak zoom üzerinden yaptığı bilgilendirme ve değerlendirme toplantısına çevreci örgütlerin büyük bölümü katıldı.

Moderatörlüğünü MARÇEP dönem Sekreteri Hüseyin ERÇİN ‘in yaptığı, Trakya’da Toprak ve Su Kaynaklarının Durumu ve Geleceği” konu başlıklı bilgilenme toplantısında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Halim ORTA’nın su konusunda yaptığı sunum önemliydi.

Sunuma göre;

Türkiye’de yılda 40 milyar m3 su kullanılıyor. Bunun % 3 ü( 1,5 milyar m3 ) kadarı Trakya’da kullanılmaktadır.

40 milyar m3 suyun 4/3 ( 30 Milyar m3 )ü tarımda kullanılmaktadır. Bu sebeple tarımda sulamayı ıslah etmek gerekir.

Dünya’da ve Türkiye’ de su kaynaklarının fazla olmasına karşılık temiz su kaynakları kıtlığı dikkate alınmalıdır.

Türkiye’de toplam 77,8 milyon hektar toprak bulunuyor. Bu toprağın, 27,7 milyon hektarı işlenebiliyor, 23,5 milyon hektarı Orman, 22 milyon hektarı mera , 3,8 milyon hektarı diğer sınıfta arazilerdir. Trakya’da işlenen toprak 1,4 milyon hektar ve 0,7 milyon hektarı Orman ama akarsuların kirli akması tarımı olumsuz yönde etkiliyor.

Türkiye’de kullanabilir su kaynağı toplamı 110 milyar m3 tür. Bu miktarın 95 milyar m3 ü yer üstü kaynağı, 12 milyar m3 ü yeraltı kaynaklarıdır. Yurt dışı kaynaklı (nehirler vs) su miktarı ise 3 milyar m3 tür. Trakya’da bulunan su kaynağı miktarı da toplam miktarın yaklaşık % 3 ü kadarıdır.
İşte bu açıklamalar ile bilgilendirilen katılımcılar, açıklayıcı ve doyurucu bilgilerden dolayı bu tür toplantıların ve söyleyişilerin sürekliliğinin daha da faydalı olacağını söylediler.

Escevder (Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği)de katılımcı örgütler arasında yer aldı. Escevder yetkilileri de, bu tür toplantıların çok faydalı olduğunu, devamlılığının ülkemiz adına çok faydalı olacağını ve bu tür toplantılara katılım sağlayacaklarını ifade etti..