Sorting by

×
DünyaGıdaGüncel

Kahvenin geleceği karamsar! Lüks tüketim ürünü olmaya aday…

İklim değişikliğinin kahve, kaju ve avokado yetiştiriciliği üzerindeki etkilerini değerlendiren bir araştırmadan karamsar sonuçlar elde edildi.

Araştırmadan elde edilen veriler PLOS ONE dergisinde yayınlandı.

Kahve, kaju ve avodako, tropik bölgelerde, büyük oranda küçük ölçekli çiftçiler tarafından yetiştirilen, küresel ticaret için önemli ürünler. İsviçre’de yapılan bir araştırma, iklim değişikliğinin bu ürünler üzerindeki potansiyel etkisini ortaya koydu.

Çalışmaya göre makul bir iklim değişikliği senaryosunda dahi en iyi kahve yetişen arazilerin yarısının kaybedilebilir. Dünyanın en büyük kahve üreticisi Brezilya’nın, kahve üretmeye en elverişli bölgelerinin %79’unu kaybetmesi bekleniyor.

Brezilya ve Kolombiya gibi ülkelerde kahve yetiştirmek için uygun alanların azalmasının yanında, Çin, Arjantin ve ABD’nin kahve yetiştirmek için daha uygun hale gelmesi bekleniyor.

Üstelik iklim değişikliğinin etkilerinin birçoğu, şimdiden kaçınılmaz bir seviyeye gelmiş durumda. Dünya genelindeki liderlerin, sera gazı emisyonlarını azaltma yönündeki ‘cılız’ çabalarının, beklenen değişimleri önlemesi pek mümkün görünmüyor.

Kahve, lüks tüketim ürünü haline gelebilir!

Çalışmanın ana çıktısı; beklenen iklim değişiklerinin söz konusu ürünlerin şu anda ekildikleri bölgelerde, bu ürünleri yetiştirmek için uygun arazi miktarının azalmasına yol açacağı yönünde. Bu da tüm dünyadaki üreticileri ve tüketicileri etkileyecek.

Kahve severler içinse tablo oldukça karamsar. Çalışmada beklenen değişimlerin gerçekleşmesi durumunda, kahve her gün keyifle tükettiğimiz bir içecek olmaktan çıkıp, özel etkinliklerde tüketilen, pahalı bir içecek haline gelebilir. Tıpkı özel, yıllandırılmış şaraplar gibi…

Kaynak: www.gidahatti.com