Sorting by

×
EkonomiGıdaGüncelSağlık

Gıda krizine bitkisel et çözüm olabilir mi? – Mehmet Yalçınkaya

Dünya, gelecek süreçte karşılaşılabilecek gıda krizine dair önlemler alma peşinde. Besicilik yetersiz kalıyor. Hızlı nüfus artışı gıda krizine neden oluyor. Bu krizi aşmak için neler yapılabileceğini şimdiden düşünmek gerekir. Bu noktada bitki bazlı etlerin devreye girebileceği söyleniyor.

Bitki bazlı et, içeriği değişmekle birlikte genel olarak; soya, bezelye, patates, pirinç ve buğday gibi bitki proteinleriyle kanola, Hindistan cevizi, soya fasulyesi ve ayçiçeği yağı gibi yağlarla çeşitli vitamin ve mineraller kullanılarak üretiliyor. Bazı uzmanların, hayvansal gıdaların, bitkisel proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller kullanılarak yapılan bu tarz etin içerisinde yeterince bulunmadığı ve doğal etin yerini karşılamadığı konusunda görüşleri var.

Tat, görüntü ve doku olarak hayvansal ete çok yakın olan bitki bazlı etin, gelecek için alternatif olup olamayacağı gerek bilim dünyasında gerekse gastronomi alanında tartışılmaya devam ediyor. Yeni neslin gıda kriziyle başa çıkmasının bir yöntemi olabileceği düşünülüyor ama sürdürülebilir bir dünya düzeni için yeni bir yol açabileceği henüz kanıtlanmadı. İlerleyen süreçlerde doğru besin değerleri yakalanamazsa risk grubunda olan yaşlılar, anne adayları ve çocuklar için nasıl bir öngörü gelişeceğini biz şefler de izlemeye, araştırmaya devam ediyoruz.
Bitki bazlı etlerin iklim değişikliğine uzun vadeli bir çözüm olup olamayacağı tartışmaları sürerken her iki sistemin eksi ve artıları masaya yatırılıyor. Günümüzde yapılan araştırmalar, yediklerimizin çoğunun çok büyük bir çevresel etki yarattığını gösteriyor. Dünyada insan etkinliklerinin neden olduğu emisyonların yüzde 35’inin tarım ve gıda sistemleri kaynaklı olması ve büyük çoğunluğun ise hayvancılığa dayanması alternatif etleri daha çok gündeme taşıyacak gibi görünüyor. Tüm bu araştırmalar, et üretiminin meyve ve sebzelerin yetiştirilmesinden ve işlenmesinden çok daha kötü olduğunu ortaya çıkarmış. Hayvansal üretimin tüm gıda üretimi emisyonlarının yüzde 57’sinden sorumlu olduğunu açıklayan kaynaklar, geleceğin yönünü belirliyor.

PATATES SUFLE

MALZEMELER:

İki adet patates
Bir yemek kaşığı un
Bir yumurta
50 gr. cheddar peyniri
50 gr. kaşar peyniri
Doritos
Eritilmiş tereyağı
YAPILIŞI:

İki adet patates rendelenir suyu sıkılır ve bir karıştırma kabına alınır. Üzerine un, yumurta, rendelenmiş peynirler, eritilmiş tereyağı ve mısır cipsi eklenir. Bütün malzeme karıştırılıp tuz ve karabiberle lezzetlendirilir. Ardından sufle kaseleri eritilmiş tereyağıyla yağlanır. Sufle harcı içerisine yerleştirilir. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 10 dakika pişirilir.