Fındıkta verimliliği bize Ferrero öğretti Vahap Munyar
2017 yılı Şubat ayı başları, Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Başkanı Hasan Kamil Hayali’nin davetiyle Trabzon’dayız.
Hakan Güldağ, Abdurrahman Yıldırım ve Şeref Oğuz’la birlikte “Trabzon Ekonomisini” konuşuyoruz. Çaykaralı olan Şeref Oğuz, söze şöyle girdi:
– Allah fındığı bize, aklı İtalyan Ferrero’ya vermiş. Fındık üretimimizle dünyada ilk sıralardayız ama sağladığımız gelir yıllık 2-2.5 milyar dolar dolayında geziniyor. Ferrero bizden aldığı fındıkla üretim yapıyor, 10-12 milyar Euro dolayında cirosu var.
Şeref Oğuz, bu sözleri üzerine salondaki izleyicilerin tepkisini çekti. “Allah fındığı bize, aklı Ferrero’yu kuran İtalyan’a vermiş” sözü, salondakileri üzmüştü.
Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün davetiyle, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin’in de rehberliğinde kentteki sanayi tesislerini gezerken Aycan Entegre Gıda AŞ’ye de uğradık. Batı Karadeniz Bölge Temsilcimiz Fikret Yazıcı ve arkadaşımız Murat Küçük de turda bize eşlik etti.
Aycan Entegre Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aycan ve kardeşi Mehmet Aycan’la birlikte 4 yıl önce 10 milyon dolar yatırımla kurdukları tesisi gezdik.
Mustafa Aycan, 2014 yılında İtalya merkezli Ferrero’ya satılan fındık devi Oltan Gıda’nın ortakları arasında olduklarını belirtti:
– Aslında o satış sırasında 5 yıl süreyle Türkiye’de Ferrero’ya rakip olacak bir işe girmeme konusunda taahhüt vermiştik. Ferrero, 3 yılın ardından bizim fındık işleme tesisi kurup, üretimin tamamını kendilerine satmamızı istedi. Biz de Düzce’ye gelip bu yatırımı yaptık.
Belediye Başkanı Faruk Özlü’ye döndü:
– Sayın Bakanım, iyi ki Düzce’ye bu yatırımı yapmışız. Tesislerimiz full Ferrero’ya çalışıyor.
Ferrero’nun Türk fındığına katkıları üzerinde durdu:
– Ferrero, fındıkta verimli üretimi bize öğretti. Dönüm başına 100-120 kiloyu pek aşamazdık. Ferrero’nun rehberliğinde dönüm başına fındık verimi 200 kiloya çıktı.
Ferrero’nun 80 dolayında ziraat mühendisini fındık bahçelerine yönlendirdiğini, verilen bilgilerin, rehberliğin işe yaradığını kaydetti:
– Biz Ferrero ile ilk çalışmaya başladığımızda mühendis arkadaşları babamın bahçesine götürdüm. Babam, “Ha uşağım, kalkmış bana akıl öğretiyi” dedi.
Ardından ekledi:
– Ferrero aslında fındıkta verimi, kaliteyi artırıcı çalışmaları kendisi için yapıyor. Sonuçta ortaya bir “kazan-kazan” durumu çıkıyor. Çünkü, Ferrero’nun sahada yaptırdığı çalışmalar bize de kazandırıyor.
https://www.dunya.com