Sorting by

×
DünyaGüncelTarım

Çin’den soya ve mısıra karşı yeni hamle hazırlığı

Çin, hayvan yemlerinde mısır ve soya küspesi içeriğini azaltmaya çalışıyor
Çin Tarım Bakanlığı, hayvan yemindeki mısır ve soya küspesi içeriğini azaltmak için bir çalışma başlattı.

Reuters’ın haberinde üç sektör temsilcisinin verdiği bilgiye göre, hayvan yemi üreticilerine ve diğer devlet dairelerine gönderilen belgede, beslenme uzmanlarının bu ayın sonuna kadar mısır ve soya küspesinin alternatif tahıllarla değiştirilebileceği yollarla ilgili kılavuzlar hazırlaması için bir plan özetleniyor.

Söz konusu belgenin, büyük ölçüde hayvan yeminde kullanılan tahıl fiyatlarının rekor seviyelere gelmesi ve dünyanın en büyük ithalatıçı ülkelerinin başında gelen Çin’de mısır açığının arttığı bir dönemde yayınlanması dikkat çekti.

Bu hafta yayınlanan ve küresel tahıl ticaretine yansımaları olabilecek bir belgeye dayandırılan haberde, perşembe günkü gümrük verilerinden yola çıkılarak, yılın ilk iki ayında Çin’in mısır ithalatının yüzde 400 artışla 4,8 milyon tona yükseldiği, buğday ve sorgum ithalatının da arttığına dikkat çekildi.

ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) son üç gün içinde toplamda yaklaşık 3,1 milyon tonluk özel satışları onaylamasıyla, Çin’in ABD mısır alımlarının devam ettiği de belirtildi.

Çin’in mısır ve soyaya karşı söz konusu hamlesi, COVID-19 salgıyla birlikte ithalata bağımlılık ve tedariklerin istikrarı konusunda artan endişelere paralel olarak Pekin Yönetiminin gıda güvenliğine daha fazla odaklanmasının hemen ardından geldi.

Sektör paydaşları, bağlayıcı olması beklenmeyen söz konusu kılavuzların ne kadar etkisinin olacağının net olmadığını söylerken, Advanced Economic Solutions Başkanı Bill Lapp, “Daha yüksek proteinli öğün tüketimine doğru yöneldiler. Bu sadece bu yolu yavaşlatabilir” yorumunda bulundu.

Çinli yem fabrikaları, fiyatların yükseldiği geçen yıldan bu yana mısır alternatiflerinin kullanımını şimdiden artırdı. Arpa, beyaz buğday, kanola ve kolza ithalatı arttı.

Hatırlanacağı üzere, Çin, 2018 yılında ABD ile ticaret savaşının kızıştığı dönemde, ABD’den soya fasulyesi ithalatına olan bağımlılığı azaltmak için hayvan yemindeki soya küspesi içeriğini de azaltacağını açıklamıştı.

Söz konusu gelişmelerle ilgili olarak, StoneX’in Kıdemli Analisti Darin Friedrichs, “Söylemesi yapmaktan daha kolay. Şu anda Brezilya, Çin’e göndermek için her hafta gemilere 2 milyon tondan fazla soya fasulyesi yüklüyor. Diğer ürünlerde bu tür bir ölçeğe ve verimliliğe sahip değilsiniz” yorumunda bulundu.

Kolza küspesi ve ayçiçeği küspesi gibi diğer proteinli küspelerden üretilen hacimler, küresel soya fasulyesi üretiminin bir parçası olarak nitelendiriliyor.

Archer Daniels Midland ve Bunge gibi büyük yemlik tahıl tedarikçilerinin yöneticilerine göre ise Çin’de daha ticari ölçekte domuz üretimine doğru yaşanan son değişimler, soya küspesinin daha az değil, rasyonlarda daha fazla kullanılmasına yol açtı.

Bakanlık ise yemlik tahılların arz ve talebinde bir dengeye ulaşarak, pirinç, buğday ve diğer tahılların yanı sıra mısır ve soya küspesinin yerini alacak diğer öğünlerin daha fazla kullanılmasını teşvik etmek istediğini bildirdi.

Medya ile konuşmaya yetkili olmadıkları için kimliği belirtilmeyi reddeden kaynaklara göre, Hayvan Besleme Komitesi, bakanlığın hayvancılık ve veterinerlik bürosuna 31 Mart’a kadar bir plan sunacak. Büro, planı kamuoyuna açıklamadan önce 10 Nisan’a kadar inceleyip onaylayacak.

Öte yandan, pirinci daha fazla besleme ürünü olarak kullanma hamlesinin, Çin’in devasa ve bakımı maliyetli pirinç rezervlerini daraltmasına neden olabileceği kaydediliyor.

RJ O’Brien şirketi yöneticisi Rich Feltes, ‘Bu, büyük ve pahalı bir hamle… Bu noktada bu bir spekülasyon … Ama pirinç onlar için bir seçenek olabilir” yorumunda bulundu.