Sorting by

×
Dünya

ABD, Çin’in Sincan bölgesinden tüm pamuk ve domates ürünlerinin ithalatını yasaklayacak

WASHINGTON (Reuters) – ABD Gümrük ve Sınır Koruması Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Batı Çin’in Sincan bölgesinden gelen tüm pamuk ve domates ürünlerine, gözaltına alınan Uygur Müslümanlarının zorla çalıştırılmasıyla yapıldığı iddiaları üzerine bölge genelinde yasak getirdiğini söyledi.

Eylem, Sincan’da yetiştirilen pamuktan yapılan ham elyaflar, giysiler ve tekstiller ile bölgeden domates bazlı gıda ürünleri ve tohumlar için geçerli. CBP yetkilileri bir haber brifingine verdiği demeçte, durdurma izni emri olarak bilinen yasağın üçüncü ülkelerde işlenen veya üretilen ürünler için de geçerli olduğunu söyledi.

İç Güvenlik Bakanlığı’nın (DHS) bir parçası olan ajans, geçen yıl ABD’ye yaklaşık 9 milyar dolarlık pamuk ürünü ve 10 milyon dolarlık domates ürünü ithal edildiğini tahmin ediyor.

DHS sekreter yardımcısı vekili Kenneth Cuccinelli, siparişin ithalatçılara “DHS’nin hiçbir şekilde zorla çalıştırmaya müsamaha göstermeyeceği” mesajını gönderdiğini ve şirketlerin Sincan ürünlerini tedarik zincirlerinden kaldırmaları gerektiğini söyledi.

Aralık ayında, ABD Kongresi, Sincan’da üretilen tüm malların zorla çalıştırıldığını varsayan ve bu nedenle ABD Gümrük ve Sınır Koruma komiseri aksini onaylamadıkça 1930 Tarife Yasası uyarınca yasaklanan iki partili Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasasını kabul etti.

Bu hareket, Trump yönetiminin, ABD’nin Pekin karşısındaki konumunu güçlendirmek için son günlerindeki en son hamlesi ve Başkan seçilen Joe Biden’in 20 Ocak’ta göreve geldikten sonra ABD-Çin gerginliğini hafifletmesini zorlaştıracak ekonomik cezalar dikti .

Hareket, Çin’in en büyük üreticisi olan Xinjiang Production and Construction Corps’un pamuk ürünlerine getirdiği yasağın ardından geldi. Her ikisi de, dünya emtia arzının% 20’sini üreten Sincan’daki pamuk üretimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak.

CBP yetkilileri, XPCC yasağının açıklanmasından bu yana ABD giriş limanlarında yaklaşık 43 pamuk bazlı ürün sevkiyatının gözaltına alındığını söyledi. ABD’li hazır giyim üreticileri geçmişte daha geniş bir yasağı uygulanmasının imkansız olduğunu eleştirdiler.

Birleşmiş Milletler, Sincan’da kamplarda tutulan 1 milyon Müslümanın çalıştırıldığına ve inanç liderlerinin, aktivist grupların ve diğerlerinin soykırım da dahil olmak üzere insanlığa karşı suçların burada işlendiğini söylediği inandırıcı raporlar olduğunu söylüyor.

Çin, Uygurlara kötü muamelede bulunduğunu reddediyor ve kampların aşırılıkçılıkla mücadele için gerekli mesleki eğitim merkezleri olduğunu söylüyor. Pekin, zorla çalıştırma iddialarını “Çinli firmaları ve Çin’i bastırmak için yanlış haber” olarak reddetti.

Kaynak REUTERS