DünyaGıdaGüncel

Türk kirazı için iyi haber: Çin’de Şili kirazına koronavirüs darbesi!

Çin’in yıllık 1 milyar dolarlık ithalatının büyük bölümünü karşıladığı Şili kirazında koronavirüse rastlanması, kiraz satışlarını vurdu.

Çin’in yıllık 1 milyar dolarlık kiraz ithalatının büyük bölümünü karşıladığı Şili kirazında koronavirüse rastlandığı iddiası üzerine, kiraz satışları bıçak gibi kesildi. Şili kirazının yaşadığı sorun nedeniyle, Çin pazarına yönelik daha etkin tanıtım faaliyetleri yürütülmesinin Türk kirazına olan ilgi ve güvenin artmasına yardımcı olacağı bildirildi.

Ticaret Bakanlığının Şubat ayı Ülke Masaları Bülteni’nde, “Çin Pazarı: Şili Kirazı Pandeminin Etkisi Altında” başlıklı bir habere yer verildi.

Çin, yıllık 1 milyar dolarlık kiraz ithal ediyor

Çin, yıllık yaklaşık 1 milyar USD tutarında kiraz ithalatı yapıyor ve Şili, Çin’in en fazla kiraz ithalatı yaptığı ülke konumunda.

Son günlerde, Şili’den ithal edilen kirazlarda koronavirüse rastlandığı iddiası üzerine, Şili kirazının perakende satışları bir haftada %63 oranında düşüş gösterdi. Çin medyası tarafından Şili kirazlarında koronavirüse rastlandığı iddiaları reddedilse de, özellikle sosyal medya üzerinden ithal Şili kirazlarından uzak durulması yönünde hızla yayılan haberler, Çinli tüketicilerin kararları üzerinde etkili oldu. Bu kapsamda, Şilili kiraz ihracatçıları, hem Çinli resmi makamlar ile temas ederek hem de Şili ürünlerinin Çin pazarında daha etkin tanıtımını yaparak, tüketiciler üzerindeki olumsuz algıyı hafifletme yönünde çalışmalar yürütüyor.

Şili’nin meyve sektöründe en büyük ihracat kalemini, yıllık yaklaşık 1,6 milyar USD ile kiraz oluşturuyor.

Türk kirazı için daha etkin tanıtım gerekiyor

Yaklaşık 2 yıl önce imzalanan protokol ile, Türk kirazının Çin’e ihracatının önü açılmıştı.

Şili’nin pazara miktarca hâkim olmasına rağmen, Türk kirazı ile Şili kirazının sezonları farklılık göstermesi, avantaj yaratıyor.

Pandemi sürecinde Şili kirazının yaşamış olduğu sorundan tecrübe çıkarılarak, Türk kirazı sezonu yaklaştığında Çin pazarına yönelik daha etkin tanıtım faaliyetleri yürütülmesinin Türk kirazına olan ilgi ve güvenin artmasına yardımcı olacağı bildirildi.

Kaynak: www.gidahatti.com