Tarım

Denizli Çameli’de Ceviz Hasadı yapıldı…

Denizli‘de dikim alanları her geçen gün artan ve ekonomik anlamda oldukça önemli bir yere sahip olan Ceviz bahçelerinde hasat işlemleri başladı. Modern ceviz bahçelerinde hasat işlemleri, teknoloji kullanılarak daha kolay ve kısa zamanda yapılıyor.

 

Çameli İlçesi Cevizli Mahallesinde bulunan İsa Eren‘e ait bahçede yapılan ceviz hasadına, Denizli Valisi Sayın Ömer Faruk Coşkun, Çameli Kaymakamı Talha Tunahan Yıldırım, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Burak Yıldırım ve Kızılyaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zekeriya Acar, Çameli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Adem Yavuz ile İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli katıldı.

2024 yılı ceviz hasadının yerli çeşitlerde 30 Eylül tarihi itibariyle başladığını ve halen devam ettiğini belirten Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar yaptığı açıklamada “İlimizde yapılan ceviz yetiştiriciliğinde ana ürün olarak yetiştirilen Chandler, Şebin, Bilecik, Fernor çeşitleri ve önemli miktarda kendiliğinden çıkmış tescilsiz yerli cevizler yer almaktadır. İlimizde ceviz yetiştiriciliği; uygun iklim, arazi, toprak yapısına göre bütün ilçelerimizde yapılmakla birlikte ağırlıklı olarak Acıpayam, Bozkurt, Çal, Çameli, Çivril, Güney, Tavas ilçelerimizde gerçekleştirilmektedir. Ceviz yetiştiriciliği ülkemizde günden güne artış göstermektedir. Özellikle görsel medyada cevizin İnsan sağlığına yararları vurgulandıkça tüketimi de buna bağlı olarak artmaktadır.

Denizli genelinde meyve veren yaştaki ağaç sayısı 998 bin 894 adet, meyve vermeyen yaştaki ağaç sayısı ise 977 bin 895 adet civarındadır. 2023 yılı TUİK verilerine göre ilimizde 12 bin 771 hektar alanda 15 bin 83 ton ceviz üretimi gerçekleşmiş olup dekara düşen ortalama ceviz verimi 118 kg olarak belirlenmiştir. 2024 yılında tahmini verilere göre ilimizin ceviz üretiminde yaklaşık %46 oranında artış ve toplam üremin de 22 bin ton civarında olması beklenmektedir.

Çameli İlçesi iklim özellikleri, toprak çeşidi ve topoğrafik yapısı gereği ceviz yetiştiriciliği için uygun bir ilçedir. Son yıllarda verimli çeşitlerden kurulan modern ceviz bahçeleri ilçemiz ceviz üretimine önemli katkı sağlamıştır. Çameli, Denizli ilçeleri içerisinde ceviz alanları bakımında 2. Sıra yer almakta olup üretim bakımında 1. Sıradadır” dedi.

Hasat etkinliğinde üreticiler ile bir araya gelen Denizli Valisi Sayın Ömer Faruk Coşkun, İlçe tarımı hakkında yetkililerden bilgi aldı. Vali Coşkun, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni destekleme modeli olan Tarımsal Üretimin Planlanmasının tarıma sağlayacağı katkılardan bahsederek, ceviz hasadının çiftçilere ve üreticilere hayırlı ve bereketli olması temennisinde bulundu.

Toprak Haber

Bir yanıt yazın