EkonomiGıdaGüncelKırsalSağlıkTarım

Foodfest Antalya’da lezzet şöleni!

“Antalya’dan Dünya’ya” mottosuyla bu yıl 3.sü gerçekleştirilen ve dünyaca ünlü Michelin Yıldızlı şefleri ve Türkiye’nin en ünlü şeflerini ağırlayan Foodfest Antalya Gastronomi Festivali’nde lezzet şöleni yaşandı.

Yerel ürünlere sahip çıkmak, Antalya mutfağını ve bölgenin coğrafi işaretli ürünlerini öne çıkararak onları geleceğe miras bırakmak hedefiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivali, Türkiye ve dünyadan birbirinden ünlü Michelin yıldızlı şefleri, gurmeleri, gastronomi ve turizm yazarlarını, sektörün farklı alanlarındaki profesyonelleri ve lezzet tutkunlarını kentte buluşturdu.

Festivalin ikinci günü panel, söyleşi ve workshoplar, yarışmalar ve birbirinden çeşitli Antalya lezzetlerinin tanıtıldığı 3. Foodfest Antalya Gastronomi Festivali, Antalyalılardan yoğun ilgi gördü.

Tropikal meyvelerin hasadı yapıldı

Antalya’nın yerel mahsulleri, eşsiz lezzetleri, zengin gastronomisi ve tescil edilmiş 18 coğrafi işaretli ürünleri ile turizm, tarım ve ekonomi alanında geldiği noktayı tüm dünyaya duyurmayı hedefleyen Foodfest Gastronomi Festivali’nde, avakado, mango gibi tropikal meyvelerin hasadı yapıldı.

Festivalin ilk gününde düzenlenen “Global ve Yerel Pazarlarda Antalya Gastronomisi ve Turizm Tanıtımı için Sürdürülebilir Politikalar” panellerinin moderatörlüğünü gastronomi sektörünün önemli isimlerinden Vedat Başaran ve Reha Arar gerçekleştirdi. Beslenme uzmanı Dilara Koçak’ın söyleşisiyle devam eden festivalde, açılan stantlarda Antalya mutfağı tanıtıldı.

Festival alanını ziyaret eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya’yı gastronomi alanında da dünyaya tanıtmak amacıyla başlattıkları festivalin çok büyük ilgi gördüğünü söyledi. Böcek, “İlk yılımızda Antalya’mızın tavşan yüreği zeytinini tanıttık, ikinci yılımızda türkülere söz olan mor üzümümüzü, bu yıl da coğrafi işaretli ürünümüz avokadoyu tanıtıyoruz. Özellikle Alanya bölgemiz tropikal meyve üretiminde çok önemli bir yere sahip. 38 tropikal meyveden, 20 tanesinin bölgeye adaptasyonu sağlanarak dünyaya ihracatı gerçekleşiyor. Gastronomi festivalimizle turizme katkı sağlamaya çalışıyoruz. Foodfest Antalya Gastronomi Festivali’ne gösterilen ilgiden çok mutluyuz. Festivalimiz ilerleyen yıllarda daha da büyüyerek devam edecek” dedi.

Master Chef’lere yoğun ilgi!

Festivalin 2. gününde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ünlü şef Danilo Zanna ile birlikte “Dünya Mutfağı ile Lokal Ürünlerimizin Adaptasyonu” konulu söyleşide vatandaşlarla buluştu. Ünlü şef Danoli Zanna, Antalya’nın coğrafi işaretli yemeği ‘Piyaz’ yaptı. Antalyalıların yoğun ilgi gösterdiği ünlü şef Mehmet Yalçınkaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile birlikte “Gastronomide Geleceğin Mutfağı” konulu söyleşide bir araya geldi. Başkan Muhittin Böcek’e etkinlik için teşekkür eden Yalçınkaya, “Antalya bereketli bir şehir. Narenciyenin tüm ürünleri yetişiyor. Antalya bizim turizmdeki gastronomi yüzümüz. Gastronomiye yapılan tüm yatırım, turizme yapılan yatırımdır.” Gastronomi Festivali’ne katılan şef Somer Sivrioğlu da, “Yerel Ürün Kullanımlı Restoranların Sürdürebilirliği” konulu keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Başkan Böcek, Antalya’da olmaktan her zaman büyük mutluluk duyduğunu belirten Somer Sivrioğlu’na, gastronomi festivaline katılımından dolayı plaket verdi.

Şef Ömür Akkor ile Türk Mutfağı Söyleşisi

Anadolu mutfağının lezzet haritasını çıkaran şef, seyyah ve yazar Ömür Akkor, Antalya’da Türk Mutfağı üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.

Foodfest Gastronomi Festivali’nde gerçekleştirilen workshoplar kapsamında TV programcısı ve şef Türev Uludağ Antalya tropikal meyveleri ile kuzu sırtı yaptı. Otellerin şeflerin oluşan ekipler arasında düzenlenen yemek yarışması da keyifli anlara sahne oldu. Şeflerin hazırladıkları yemekler ile adeta görsel bir şölen sundu.

Gastronominin kalbi Antalya’da attı!

Festivalin üçüncü ve son gününde gastronomiye yönelik düzenlenen panel ve söyleşilerde; Geleceğin Mutfağında Yerel Ürünlerin Önemi, Sokak Yemekleri ile Gastronomi Eğitiminde Yenilikçi Yaklaşımlar, Antalya’nın Gurme Haritası, Geleceğin Mutfağında Doğru Gıda Uygulamaları, Antalya’nın Dijital Geleceği, Sokak Lezzetleri ile Gastronomik Yenilik, Yerel Lezzetleri ve Kültürü Ön Plana Çıkarma Girişimleri, Yörük Mutfağı, Antalya’nın Coğrafi İşaretli Ürünleri, Yerel Tarımın Geleceği ve Tarladan Sofraya Tarım Konseptinin Sürdürülebilirliği konuları ele alındı.

Şef Arda Türkmen’den Söyleşi

Festivalin son gününde ünlü şef Arda Türkmen de Antalyalı lezzet tutkunlarıyla buluştu. “Piyazdan ve Kabaktan Öte Tahin” isimli söyleşi ve yemek etkinliğinde ünlü şefin “Tahin soslu roka salatası” sunumu büyük beğeni topladı.

Karaailoğlu Parkı’nda gerçekleştirilen Gastronomi Festivali’nde vatandaşlar stantları gezerek, hem Antalya lezzetlerini tattı hem de birbirinden ünlü şefler ile buluşma fırsatı yakaladı.

Antalya’nın yerel tarım ürünleri ile lezzetlerinin yer aldığı stantlar yoğun ilgi gördü. Festivalin ziyaretçileri, Antalya’nın yerel mahsullerini tanırken zengin gastronomisinin tadına baktı, eşsiz lezzetlerini keşfetti.

Ünlü şefler bilgilerini paylaştı, otel şefleri ve üniversitesi şef adayları yarıştı

Festivalin son gününde, ünlü şefler Eyüp Kemal Sevinç, Uğur Volkan Uysal, Rafet İnce, Özge Şahin, Mehmet Özer ve Serhat Doğramacı, düzenledikleri workshoplarla Antalyalılara yemek yapmanın inceliklerini gösterdi.

FoodFest Antalya bünyesinde 7-8 Eylül tarihlerinde bu sene de ‘International Local Chef Competition’ yer aldı. Gastronomi sektöründe yer alan önemli isimlerin jüri üyeliğini yaptığı Local Chef Yarışmalarında; 7 Eylül tarihinde birbirinden seçkin 6 otel yarışmaya katılım gösterirken, 8 Eylül tarihinde de Türkiye’nin önemli 6 gastronomi okulunun öğrencileri, geleceğin şef adayları olarak yarıştılar.

Antalya’nın lokal ürünleri kullanılarak gerçekleştirilen yarışmalarda, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen ödüller sahiplerini buldu. Altı üniversiteden şef adayı öğrencilerin yarıştığı etkinlikte, Akdeniz Üniversitesi birinci olurken, Özyeğin Üniversitesi ikinci, Bahçeşehir Üniversitesi ise üçüncü oldu.

Gıda Hattı

Bir yanıt yazın