GıdaKırsalSağlıkTarım

Ölümcül virüs, tüm dünyada bal arısı kolonilerinin ölmesine neden oluyor

Dünyanın dört bir yanındaki arı popülasyonları, kanatlarını yiyip bitiren ölümcül bir virüsün yayılmasından muzdarip. Deforme kanat virüsü (DWV) ilk olarak 40 yıl önce tespit edildi ancak bilim insanlarına göre 2001 yılında Hollanda’da ortaya çıkan yeni bir suş yükselişte.

Varroa Destructor adlı parazitik bir akar tarafından bulaşan virüsten en çok bal arıları etkileniyor. Bu akarlar yalnızca bal arıları arasında virüs bulaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda arıların dokularını da yiyor.

Araştırmacılar, son 20 yıldaki DWV vakalarına ilişkin verileri analiz ettikten sonra virüs mutasyonunun Avrupa’daki orijinal suşun yerini aldığını buldular. Hızla yayılıyor ve şimdi dünya çapındaki arı kolonilerini tehdit ediyor.

Avustralya, virüsün tespit edilmediği tek büyük kara kütlesi. Çünkü muhtemelen Varroa akarı orada geniş çapta yayılmadı.

Bal arıları ve büyük yaban arıları için yaklaşık 3.000 veri kümesini değerlendirdikten sonra laboratuvar çalışmalarının yeni varyantın arıları daha hızlı öldürdüğünü ve daha kolay iletildiğini gösterdiğini ekliyor.

Deforme olmuş kanat virüsü arıları nasıl etkiliyor?

Büzülen kanatlar, hem DWV-A’nın (orijinal tür) hem de DWV-B varyantının en belirgin belirtisi. Ancak virüs, arılara içten dışa saldırır. Kısa, yuvarlak karınlar ve felçli bacaklar, arıların 48 saatten daha az ömrü kaldığı diğer belirtilerdir. Semptomatik böcekler tipik olarak kovandan atılır.

Önemli olan kovanda hijyene dikkat etmek diyebiliriz. Burada basit önlemlerle sadece kendi kolonisini Varroa’dan korumakla kalmaz, yaban arılarını da korur. Virüsün kanıtı, büyük bombus arıları gibi ticari olarak yaygın olarak tutulmayan arı türlerinden alınan örneklerde de bulundu.

Virüsün bombus arılarında ve diğer yabani arılarda benzer şekilde yıkıcı sonuçları olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Şimdiye kadar, virüsle enfekte olan ticari bombus arısı kolonileri önemli ölçüde bir ölüm oranıyla karşılaşmadı.

Araştırmacılara göre, Avrupa genelinde yaklaşık 10 yabani arı popülasyonundan 1’i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kaynak: www.gidahatti.com