GıdaGüncelKırsalTarım

Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı

Kadın kooperatifleriyle “emekten sepete”

UNDP, Visa ve Habitat 1 yılda 14 kadın kooperatifini destekledi, destek alan kooperatiflerin yüzde 76’sı e-ticarete başladı.

Son dönemde ben de daha çok kadın kooperatiflerinden alışveriş yapıyorum. Buna pandemide alıştım ve bu alışkanlığa devam ediyorum. Bal, pekmez, tahin, incir, kayısı, baklagil gibi ürünleri hep kadın kooperatiflerinden alıyorum. Enginarlar da kadın üreticilerden geliyor.

Maalesef Türkiye’de kooperatifçilik uzun yıllar ihmal edilmişti, son dönemde ise yerel kalkınma destekleri ve kadınların üretime girmesiyle büyük bir değişim yaşanıyor. 13 yıldır birlikte çalışmalar yapan Visa, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP ve Habitat iş birliğiyle 2021’de “Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı” başladı. Bu program 30 üye banka ve e-para kuruluşunun desteğiyle sürdürdüğü “Paramı Yönetebiliyorum” projesi kapsamında hayata geçirildi.
Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı
Proje Hakkında

Paramı Yönetebiliyorum projesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Habitat Derneği ve Visa Türkiye ortaklığında, 30 banka ve e-para kuruluşunun destekleriyle 2009 yılından bu yana devam eden, farklı hedef kitlelere yönelik finansal okuryazarlık bilincinin geliştirilmesini amaçlayan bir projedir.

Proje kapsamında tüm Türkiye’de bireylere bütçe yapabilme, finansal kavramları anlama ve hayatları boyunca karşılarına çıkacak olan finansal ürün ve hizmetleri doğru kullanma becerisi kazandırmak üzere eğitimler verilmektedir. Eğitimlerde bütçe yapma, doğru ve kontrollü harcama, birikim ve yatırım, borç yönetimi, finansal hak ve yükümlülükler konuları işlenmektedir.

Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı

Paramı Yönetebiliyorum projesi kapsamında Ocak 2021 itibariyle pilot olarak hayata geçirilen Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı ile seçilen 14 kadın kooperatifi, e-ticaret ekosistemine dahil olabilmeleri için gerekli eğitimler ile desteklenmiş, ürettikleri ürünleri internet ortamında kooperatiflerine özel kurulan e-ticaret sitelerinde pazarlamaları, kooperatiflerinin web sitelerinin kurulması ile birlikte internet ortamında görünürlük sağlanmış ve kooperatif üyelerinin sosyoekonomik konumlarının güçlenmesine katkıda bulunulmuştur.

2021 yılında desteklenmeye hak kazanıp E-ticaret platformlarını oluşturan Kadın Kooperatiflerinin e-ticaret siteleri aşağıda listelenmiştir.

www.sarkoop.com

www.mersinden.com

www.Kadama.com.tr

www.atiktanhayata.com

www.e-makkop.com

www.gunesinkadinlariduzcekoop.com

www.zenovalife.com

www.gazipasakadingirisimi.com

www.yuksekovademeterkoop.com

www.zeynilerbereketi.com

www.milaspazaryeri.com

www.kalecikhanimeli.com

www.baskentkadingirisimi.com

www.artantep.com

Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programının 2022 döneminde Paramı Yönetebiliyorum projesi kapsamında seçilecek olan 12 kadın kooperatifinin, e-ticaret ekosistemine dahil olabilmeleri için gerekli eğitimler ile desteklenmesi, ürettikleri ürünleri internet ortamında kooperatiflerine özel kurulacak olan e-ticaret sitelerinde pazarlamaları, kooperatiflerinin web sitelerinin kurulması ile birlikte internet ortamında görünürlük sağlanması ve kooperatif üyelerinin sosyoekonomik konumlarının güçlenmesine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.