DestekGüncelKırsalTarım

Samsun İlkadım’da Çilek Fidesi ve Aronya Fidanı Dağıtımı Yapıldı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Tarım Ve Orman Bakanlığı ve Samsun Büyükşehir Belediyesi bütçe desteği ile Samsun İlkadım İlçesi Ahulu Mahallesinde; 17 İlçeden 92 üreticiye 158 dekar alan için 737. 000 adet çilek fidesi ve 12 ilçeden de 33 üreticiye de 54 dekar alan için 11.880 adet Aronya fidanı dağıtımı yapıldı.

Fide-Fidan Dağıtım etkinliğine; Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Karadeniz Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Dr. Bülent Turan, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Ali Korkmaz, Şube Müdürü Lale Baykal, İlçe Tarım Ve Orman Müdürleri, Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü ile teknik personel ve çiftçiler katıldı.

Samsun İl Tarım Ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Özellikle rakım itibariyle oluşan gece gündüz sıcaklık farkı, hastalık ve haşerelerin azlığı ve aromasından dolayı ALAÇAM DÜRTMEN YAYLASI, LÂDİK, KAVAK, ASARCIK, HAVZA ve VEZİRKÖPRÜ ilçelerimizin yüksek kırsal alanlarında birim alanda çilek tarımından diğer tarım ürünlerine göre daha fazla gelir elde edildiğinden bu bölgelerde Çilek Projemiz ayrı bir önem arz etmektedir.

Samsun Çilek yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında, Samsun Büyükşehir Belediyemizin desteği ile temin 720.000 adet Yediveren diye tabir edilen (Hasat Mayıs- Ekim 6 ay) ALBİON çeşidi çilek fidesi ile 6,6 ton (145 adet Rulo) malç naylonu 16 ilçemizden 92 üreticimize 158 da alan için teslim edilmiştir. Proje kapsamındaki 220.000 adet Çilek fidesi ve 2.415 kg (45 adet rulo )malç naylonu is​e Bakanlığımız Genel Bütçesi desteği ile karşılanmıştır.

İlaveten 17.000 adet çilek fidesi ile Bafra Belediyemiz, 425 kg -10 adet rulo malç naylonu ile 19 Mayıs Belediyemiz de ayrıca destek vermişlerdir. Üreticilerimiz arazi sürümü, masura yastık hazırlığı, sulama deposu ve damlama sulama sistemi maliyetini kendi bütçesi ile karşılamış olup Projemiz toplam bütçesinin % 50’si çiftçilerimiz tarafından % 50’si ise Belediyemiz ve Bakanlığımız bütçe desteği ile karşılanmıştır.

İl Müdürlüğümüz tarafından ayrıca Üreticilerimizin 4 işçi ile 5 günde emek vererek hazırladığı çilek bahçesini sadece 2 saat gibi kısa bir süre içerisinde hazırlayan yeni bir makine temin edilmiş ve üreticilerimizin kullanımına sunulmuş olup böylelikle çilek bahçesi kurulumu artık kolaylaştırılmıştır. Bizler de İl Müdürlüğü olarak; daha önceki yıllarda olduğu gibi teknik elemanlarımızla tüm çilek alanlarının besleme, hastalık ve zararlılarla mücadele ve yetiştirme programını yürüterek her zaman üreticilerimizle birlikte arazide olmaya devam edeceğiz. Bu Projemizde toplam 50 teknik elemanımız görev almaktadır.

İlimizde Bakanlığımız desteği ile Çarşamba ilçemizde, 2020 yılında 10 dekar alanda Gülyazı Mahallesinde başlayan Aronya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projemiz kapsamında elde edilen başarılı sonuçlar neticesinde; 11 ilçemizde 53 üreticimizin toplamda 74 dekar alanı için 16.280 adet Aronya fidanı dağıtımı yapılmıştır. Aronya Yetiştiriciliğini Geliştirme projemiz kapsamında 20 dekar alanda 4400 fidan için % 25’i çiftçi katkısı % 75’i Bakanlığımız katkısı ile sağlanmıştır.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın ise % 75 desteği, % 25 çiftçi katkısı ile ilimizde 54 dekar alanda 11.880 adet Aronya fidanı dikimi gerçekleştirilecektir. İlimizde gerek Bakanlığımız gerekse Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığımız desteği 74 dekar alanda uygulanacak olan Aronya yetiştiriciliği projesi uygulanacaktır.

İlimizde 2022 yılı sonunda Aronya dikili alanımız 120 dekarı bulacak olup bu 120 dekar alanımız 5 yıl süreyle İl /İlçe Müdürlüğümüz teknik elemanlarımızca takip edilecektir. Sözlerimi bitirirken, katkı ve desteklerinden dolayı Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir’e teşekkür eder, Projelerimizin ilimize ve çiftçilerimize hayırlı olmasını dilerim.” dedi.