Buğdayda ithalat skandalı: Yalanlanan ithalat gerçek çıktı!
Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri tarafından yalanlanan Hindistan’dan buğday ithalatının belgesini açıklayan CHP’li Ayhan Barut, “Hindistan’dan 55 bin ton buğday ithal ettiler. Üstelik Hint sürmesi adında hastalık taşıyan buğday limanda bekliyor” dedi. Paylaşılan belgenin ithalat değil, bitki sağlığı belgesi olduğunu bildiren Bakanlık ise “Türkiye, Hindistan’dan buğday ithalatı yapmamaktadır” açıklamasını yineledi, bir firma tarafından getirilen buğdayın yurda girişine izin verilmediğini duyurdu.
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Hindistan’dan 55.000 tonluk buğday ithalatının belgesini paylaştı. Barut, daha önce Hindistan’dan 50 bin tonluk buğday ithalatını yalanlayan bakanlık ve iktidara tepki gösterdi.
Limanda bekliyor
Çukurova Bölgesinde hasadı süren buğday tarlasında Hindistan’dan yapılan 55.000 tonluk buğday ithalatına tepki gösteren CHP’li Barut, ‘Hasat döneminde çiftçimize ve tarımsal üretimimize ithalat yaparak darbe vuran AKP iktidarı ve bakanlık, çiftçiye nasıl hesap verecek? Üretime ve üreticiye darbe vuranlardan hesap soracağız. Ceyhan’da özel bir şirketin limanında Hindistan’dan getirilen ithal buğday yüklü gemi yükünü boşaltmak için bekliyor’ diye konuştu.
“Hastalıklı buğdayı hemen geri gönderin”
Limanda bekleyen ithal buğdayın hastalık taşıdığına dikkat çeken Barut, şunları kaydetti:
“Hindistan’dan buğday ithal ediyorsunuz dediğimizde yalanlayan bakanlık ve AKP iktidarı hiç utanmıyor mu, yüzleri hiç kızarmıyor mu? Hasat zamanı üreticiye ithalat darbesi vuranlar çiftçiye nasıl hesap verecek? Hani Hindistan’dan ithalat yapmamıştınız? İşte bu da belgesi. Hint sürmesi adı verilen son derece zararlı hastalık tespit edilen bu 55.000 ton ithal buğday, Ceyhan’da özel bir şirketin limanında ülkemize girmeyi, yükünü boşaltmayı bekliyor. TMO eliyle değil de özel bir şirket aracılığıyla ithalat yapınca ülkemize ithal buğday girmemiş mi oluyor? Bu hastalıklı ithal buğdayı derhal geri gönderin. Tarımda üretimi ve çiftçiyi desteklemeyenler, bu yanlıştan dönün. İthalat sevdasından vazgeçin. Tarımı ve üreticiyi destekleyin. Üretimi ve üreticiyi desteklemek aynı zamanda tüketiciyi de desteklemek demektir.”
Bakanlık: “Hindistan’dan gelen buğdaya hastalık nedeniyle izin verilmedi”
CHP’li Ayhan Barut’un belgeli olarak yaptığı açıklamanın ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Hindistan’dan buğday ithalatı konusunda yazılı bir açıklama yaptı.
“Daha önce de açıkladığımız gibi TÜRKİYE HİNDİSTAN’DAN BUĞDAY İTHALATI YAPMAMAKTADIR. Sosyal medyada “İthalat Belgesi” diye paylaşılan belge “Bitki Sağlığı Belgesi”dir” ifadeleriyle paylaşılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Ülkemize buğday ithalatında yapılan bitki sağlığı kontrolleri 5996 Sayılı Kanun ile bu Kanuna göre hazırlanan Bitki Karantinası Yönetmeliğince yapılmaktadır.
Hint sürmesi olarak bilinen Tilletia indica ülkemizde bulunmadığından dolayı etmenin konukçusu olan ürünlerde tespiti durumunda, o ürünlerin ülkemize girişine izin verilmemektedir.
“Buğday ithalatında %100 analiz yapılıyor”
Buğday ithalatında geldiği ülke ve menşeine bakılmaksızın %100 analiz yapılarak bu etmenden ari ürün olması durumunda ülkeye girişine izin verilmektedir. Bu uygulama sadece Hindistan değil tüm ülkelerden gelen buğday ithalatında da yapılmaktadır.
Buğday ithalatında bu etmenler için analiz yapılacağı ve bu etmenler ile bulaşık ürünlerin ülkemize girişine izin verilmeyeceği konusunda 2020 ve 2021 yıllarında tüm ülkelerin IPPC temas noktalarına elektronik posta aracılığıyla bilgilendirme yapılmıştır.
Bu durum hem ülkelerin resmi yetkilileri hem de ithalat ve ihracat yapan özel sektör tarafından bilindiğinden dolayı etmen ile bulaşık olan ülkelerden ithalat başvuruları yapılmamaktadır. Herhangi bir ithalat teşebbüsü olması durumunda da sınır kontrollerinde yapılan sıkı kontroller ve analizler ile tespit edilerek girişlerine izin verilmemektedir.
Analizlerde tespit edildi, buğdayın yurda girişine izin verilmedi
Hindistan menşeili buğday ithalatı için söz konusu firma tarafından ithalat başvurusu yapılmış olup, analiz işlemleri yapılmıştır. Analiz raporu sonucuna göre Tilletia indica etmeni ile bulaşık olduğu tespit edilmiştir.
Söz konusu yönetmeliğin Madde-13: “ülkeye girişi yapılmak istenen bitki ve bitkisel ürünler ille diğer maddelerin bitki sağlığı yönünden tehlikeli ve zararlı olduğunun tespiti halinde, yükümlüsü tarafından derhal yurtdışı edilir” hükmü gereği ilgili Gümrük Müdürlüğü ve firmasına ithalatın uygun olmadığı yazı ile bildirilmiştir. Tilletia indica ile bulaşık bulunmasından dolayı yurda girişine izin verilmemiştir. Konu hassasiyetle tüm birimlerimiz tarafından yakından takip edilmektedir.
Bakanlığımız halkımızın sağlığını korumak için gerekli bütün adımları titizlikle atmakta ve sağlıksız ürünlerin ülkemize girişine izin vermemektedir.”
Kaynak: www.gidahatti.com