DünyaGıdaGüncelSağlık

BM Genel Sekreteri Guterres: “Gıda krizinin çözümü için yolumuz uzun!”

Küresel gıda krizinin gün geçtikçe derinleştiği bir ortamda açıklama yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Ukrayna’nın tahıl ihracatını tekrar başlatması için Rusya, Ukrayna, Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği ile yakın temas içerisinde olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz ay Moskova ve Kiev’i ziyaret eden Guterres, “Ümitliyim, ancak yolumuz uzun. Güvenlik, ekonomi ve finansal sonuçlar almak için tüm tarafların iyi niyet göstermesi şart” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ev sahipliğinde Birleşmiş Milletler’de düzenlenen, gıda güvencesi konulu toplantıda konuşan Guterres, Rusya’nın “Ukrayna limanlarındaki depolarda bekleyen tahıl ürünlerinin güvenli bir şekilde ihraç edilmesine” müsaade etmesini, ayrıca Rus gıda ve gübre ürünlerinin dünya piyasasına kısıtlama olmadan erişebilmesini istedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra küresel piyasalardaki tahıl, yemeklik yağ, yakıt ve gübre fiyatlarında kaygı verici yükselişler oldu.

BM Genel Sekreteri Guterres, bunun yoksul ülkelerde süregelen gıda, enerji ve ekonomik krizleri kötüleştireceği uyarısında bulundu, “Milyonlarca insan, gıda güvencesini kaybetmenin eşiğinde. Bunu önleyemezsek yetersiz beslenme ve kitlesel açlığın etkilerinin hissedileceği, uzun yıllar sürecek bir kriz başlayacak” dedi.

Kaynak: www.gidahatti.com