GüncelKırsalTarım

Edirne-Meriç Adasaranlı Köyü’nde sezonun ilk çeltik ekimi yapıldı…

Edirne Meriç İlçesi Adasaranlı Köyü’nde yılın ilk çeltik ekimi yapıldı. Bölgenin geleneğine göre davul zurna eşliğinde çeltik tohumları su ile doldurulmuş tavalara elle serpilerek ekildi. Adasaranlı köy sakinlerinin katıldığı çeltik ekimi etkinliğinde üreticilerin tek isteği vardı o da, sezon sonunda emeklerinin karşılığını alabilmekti. Çiftçi Ömer Ergin, çeltik ekimi için kendisini yalnız bırakmayan arkadaşlarına teşekkür ederek Hükümetin girdi maliyetleri üzerinde çalışması ve çiftçinin çeltikten para kazanabilmesi için gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi.

Çiftçinin geçen yıl tonunu 3 bin TL’ye aldığı gübreyi bu sene 15 bin TL’ye almak zorunda kaldığını ifade eden Ömer Ergin; ” Geçen yıl litresini 7 TL’ den depoya koyduğumuz mazot bu sene 22 TL’ye koyuyoruz. Buna paralel olarak enerji maliyetleri, elektrik maliyetlerindeki artışı da göz önünde bulundurursak çiftçimiz çok zor bir sezon geçirecek.”dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hububat fiyatlarını belirlerken çiftçinin gerçek enflasyonu olan girdi maliyetlerindeki artışı hesaplayarak çeltik fiyatlamalarını belirlemesini isteyen Ergin, ”Enflasyon sepetinde maalesef tarımla ilgili, tarımın girdileriyle ilgili hiçbir girdi yok. İnşallah Ak Parti daha önceki yıllarda yaptığı gibi aynı hatayı yapmaz ve çiftçiye hak ettiği fiyatı verir, dışarıdan ürün ithal etmek zorunda kalmaz”dedi.