Yemeğin lezzetini arttıran elektrikli yemek çubukları geliştirildi!
Yemekten aldığımız keyfin artması için artık yemekleri daha güzel pişirmekten başka bir yol daha var. Sıra dışı bir mucit, yenilen yiyeceğin tadını daha iyi hale getiren ‘yeme çubukları’ geliştirdi.
‘Yeme çubukları’ bazı Uzak doğu ülkelerinde çatal yerine, yemekte kullanılan bir çift çubuk. Meiji Üniversitesi’nden Prof. Homei Miyashita, geliştirdiği özel elektrikli çubukların, tuzlu tat algısını güçlendirerek yenilen yemeğin tadını daha iyi hale getirdiğini söylüyor. Peki bu gerçekten mümkün mü?
İçecek firması Kirin Holdings ve Miyashita Laboratuvarı tarafından ortaklaşa geliştirilen yeme çubukları ile düşük sodyum (dolayısıyla düşük tuz) diyeti uygulayan kişilerin yiyecekleri daha tuzlu algılaması amaçlanıyor. Konu hakkında yapılan basın açıklamasına göre, geliştirilen çubuklar elektrik uyarısı yoluyla tuz tadını geliştiren ilk araç.
Beslenmede tuzun fazla olması, hipertansiyon ve böbrek hastalığı gibi birçok hastalıkla ilişkili. Üretici firma ve mucit tarafından yapılan basın açıklamasında, düşük sodyum diyeti uygulaması gereken veya bu diyeti tercih edenlere faydalı bir araç geliştirilmesi hedeflendiği ifade edildi.
Çubukların geliştirildiği Japonya’da, geleneksel yemeklerde tuz önemli bir yere sahip. Ülkenin geleneksel beslenmesi ile ortalama bir Japon yetişkin günde 10 gram tuz tüketiyor. Bu miktar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen günlük alımın 2 katı. Ülkemizde de tuz tüketimi, geçmişe göre önemli miktarda düşmüş olmasına rağmen halen önerilen seviyenin üzerinde.
Bir güç kaynağına bağlı olarak çalışan çubuklar, oldukça başarılı şekilde çalışıyor. Yapılan testlerden Miyashita ve ekibi, elektrikli çubukların tuzluluk algısını 1,5 kat arttırdığını belirledi.
Kaynak: www.gidahatti.com