GıdaGüncel

Ana gündem geçim derdi, “Askıda Yemek” ihtiyacı artıyor

Elif Ergu Demiral

Evsizlerin yemek ihtiyacını karşılamak için Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile Askıda Yemek projesini başlatan paketli yemek markası Meal Box, projeyi genişletti. Artık TİDER (Temel İhtiyaç Derneği) ile iş birliğiyle Türkiye’nin farklı illerine de ulaşıyorlar.

Zorlaşan ekonomik koşullar herkesin hayatını etkiliyor. Yoksullar daha yoksul olurken, bugüne kadar geçim sıkıntısı çekmeyen kesim de “geçinemeyecek” duruma geldi. Gıda fiyatlarındaki yükseliş başta çocuklar olmak üzere yeterli beslenme ihtiyacını da artırdı. Bugüne kadar yoksul kesimlere 30 bine yakın öğün bağışı yapan Askıda Yemek, pandemi sonrasında da yoksul kesimlere ulaşmak için çalışmaya devam kararı aldı ve kapsamını genişletti.

Askıda Yemek Var projesini Meal Box CEO’su Murat Demirhan ve TİDER Başkanı Nil Tibukoğlu ile konuştum.

Önce Askıda Yemek Var projesini bilmeyenler için kısaca anlatır mısınız?

Murat Demirhan: Askıda Yemek Var projesi bir sosyal yardım projesi. Askıda Yemek Var platformu üzerinden ihtiyaç sahipleri ile yardımseverleri bir araya getiriyoruz. Ulaşabildiği kadar çok ihtiyaç sahibine yemek ulaştırmayı hedefliyor.

Pandemiden de kötü bir durum var değil mi?

M.D: Evet, Mart 2020 tarihinde pandeminin başlangıcıyla birlikte, sağlık çalışanlarına destek olmak amacıyla hayata geçirdik. O dönem herkes evlerinde, hayat durmuş durumdaydı. Tek çalışanlar sağlık görevlileriydi. Her yer kapalıydı. İşte tam bu dönemde birçok duyarlı vatandaşımız yakın hastanelere tencerelerle yemek taşımaya başladılar. Bunu görünce hemen katılmak istedik. Bizim işimiz sıcak ev yemeği olduğu için çok beğenildi, talep gördü. Bir hastane üzerinden destek olmaya devam ettik ve uzun bir süre bu şekilde devam etti. Evsiz vatandaşların çok büyük acılar çektiğini izledim ve çok etkilendim.

Bir yanda israf var, diğer yanda açlık

M.D: Maalesef evsizlerin açlık sebepleri lokantaların, marketlerin, manavların kapalı olması ve bu nedenle artık onların çürümüş ezilmiş meyvelerini ya da artakalmış yemeklerini bulup yiyememeleriydi. Hemen bir platform kurmaya karar verdik. Bizim en iyi bildiğimiz iş yemek yapmak. Neden bu insanlara da destek olmuyoruz diye düşündük. Araştırdığımızda özellikle İstanbul’da inanılmayacak kadar çok sayıda evsiz olduğunu gördük. Sadece tek başımıza bizim üstesinden gelebileceğimiz bir büyüklük değildi bu. Ne yaparız düşündük ve günlük olarak hazırladığımız yemeklerin askıya bırakıldığı bir platformu hayata geçirdik. Evet fikir çok basitti, daha önce yapılmıştı. Ama en hızlı hayata geçebilecek sistem buydu.

70 bin evsiz var

Kaç evsiz var İstanbul’da?

M.D: Türkiye’de tahmini olarak 70 binden fazla evsiz bulunuyor. 10 bine yakın rakamla en çok evsizin yaşadığı il İstanbul. Yaşamını sokakta sürdüren vatandaşlarımız, barınmadan sonra en büyük sorunu yeterli gıdaya erişmekte yaşıyor. Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile anlaştık. İstanbul’da evsizlerin en fazla olduğu ilçeleri belirleyerek; Fatih, Beyoğlu, Kadıköy, Üsküdar, Beşiktaş ve Şişli’de dernek gönüllüleri tarafından her sabah düzenli olarak yemek dağıtımlarını gerçekleştirdik. Projenin kurucusu olarak askıya bırakılan her 4 yemeğe karşılık, biz de 1 yemek askıya bıraktık.