GüncelSağlıkTarım

“Mucizevi zehir!” Arı zehri içeren krem cildi gençleştiriyor

Yapılan araştırmada arı zehri, propolis, ham bal ve arı sütü karışımı içeren yeni bir cilt bakım kreminin cildin esnekliğini artırdığı, görünür kırışıklıkları azaltmada etkili olduğu ve cilt yaşlanmasını engellediği gözlemlendi.

Yaşamın sürekliliğine en fazla katkı sağlayan canlılardan biri olan arılar, severek tükettiğimiz balın yanında pek çok başka ürünü de bizlerin tüketimine sunuyor. Bunlar arasında propolis, arı sütü ve hatta arı zehri de yer alıyor. Bu alanda yürütülen bilimsel araştırmaların sayısı hızla artarken, arı ürünlerinin kanıtlanan faydalarına her gün bir yenisi ekleniyor.

Türk bilim insanları doğal zenginliğimiz olan arı ürünlerini araştırıyor

Bu konuda yapılan en dikkat çekici araştırmalardan biri Türk bilim insanlarının imzasını taşıyor. Journal of Clinical Dermatology (Klinik Dermatoloji Dergisi) adlı bilimsel yayında yer alan makale, arı ürünlerinin kullanım alanlarına bir yenisinin eklendiğini müjdeliyor.

Düzce Üniversitesi Biyoloji Bölümünden Aslı Elif Tanuğur Samancı ve Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu tarafından yürütülen araştırma, “Arı Zehri ve Diğer Arı Ürünlerini İçeren Bir Krem Formülünün Geliştirilmesi” başlığını taşıyor.

Arı zehri içeren cilt bakım kremi kırışık görüntüsünü azaltıyor

Araştırmada arı zehri yanında propolis, bal, balmumu ve arı sütü içeren bir cilt bakım ürününün geliştirilmesi amaçlandı. Yürütülen testlerle öncelikle ürün yapısının kararlılığı, ürünün antioksidan etkisi ile dermatoloji ve toksikoloji verileri gibi değişkenler incelendi. Sonuçlar ürünün 40 derecenin üzerinde sıcaklıklarda bile uzun süre bozulmadan kalabildiğini, yüksek oranda antioksidan etkiye gösterdiğini, toksik ya da alerjik herhangi bir etki ise göstermediğini ortaya koydu.

Araştırmacılar geliştirdikleri yeni kremin cilt üzerine etkilerini de, kozmetik ürünlerinin denenmesine dair bilimsel kurallara uygun şekilde hazırlanan bir panelle test etti. On kadın katılımcı ile yapılan deneyler sonucunda bu yenilikçi ürünün cilde ipeksi bir yumuşaklık verdiği; cildin nemlenmesine, beslenmesine ve parlamasına katkıda bulunduğu; cildin esnekliğini artırarak kırışık görünümünü azalttığı görüldü.

Arı ürünleri tıp ve kozmetik alanında büyük potansiyele sahip

arı zehri, arı sütü, polen, propolis, bal, balmumu

Geliştirdikleri prototip ürün hakkında sorularımızı yanıtlayan Aslı Elif Tanuğur Samancı, ülkemizin kendine özgü doğal zenginliklerinden olan arı zehri, propolis, arı sütü gibi maddelerle yaptıkları çalışmada elde ettikleri bulgulardan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Arı ürünleri içeren kremin ciltte olumsuz bir tepkimeye neden olmadığını vurgulayan Samancı, antioksidan özelliği sayesinde cildin yaşlanmasını yavaşlattığını ifade etti.

Halihazırda arı zehrinin birçok hastalığın tedavisi için araştırıldığını dile getiren Samancı, ilerleyen dönemde geliştirmiş oldukları cilt bakım kreminin güneş ışınlarına karşı koruma ve sivilce tedavisine yönelik potansiyelinin de çalışmalara konu olabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: www.gidahatti.com