GıdaGüncel

Süt sanayi üretiminde Ocak ayında çarpıcı veriler!

Süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, Ocak 2022’de bir önceki aya göre yüzde 4,7 artarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 azaldı. Aynı dönemlerde üretim içme sütünde yüzde 8,4, yoğurtta yüzde 9,7, inek peynirinde yüzde 11,5 azalırken, ayran üretiminde yüzde 28,6, tereyağı üretiminde yüzde 55,7 artış kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Ocak 2022 verilerini açıkladı.

Toplanan inek sütü miktarı aylık bazda arttı, yıllık bazda azaldı

Bir önceki ay 799 bin 398 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, Ocak ayında %4,7 artarak 836 bin 959 ton oldu.

Ancak bu miktar, 2021 yılı Ocak ayındaki 887 bin 275 ton toplanan inek sütü miktarının %5,7 azaldığını ortaya koydu.

Toplanan inek sütü miktarı, Ocak 2022

Süt ürünleri üretimi

Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan tereyağı üretimi %55,7, ayran üretimi %28,6 artarken; inek peyniri üretimi %11,5, yoğurt üretimi %9,7, içme sütü üretimi %8,4 ve toplanan inek sütü miktarı %5,7 azaldı.

Bir önceki ay 126 bin 633 ton olan içme sütü üretimi Ocak ayında %4,8 artarak 132 bin 726 ton olarak gerçekleşti. Böylece geçen yıl Ocak ayında 145 ton olan içme sütü üretiminde %8,4 azalış kaydedildi.

İçme sütü üretim miktarı, Ocak 2022

TÜİK açıkladığı veriler, süt veya çiğ sütü girdi olarak kullanan ve “süthane işletmeciliği” ve “peynir imalatı” alanında faaliyet gösteren entegre süt işletmelerinin tamamına aylık olarak uygulanan anket çalışmasından elde ediliyor. Anket kapsamına dondurma ve sütlü tatlı üreten işletmeler dahil edilmiyor.

Kaynak: www.gidahatti.com