GüncelKırsalTarım

Zeytinlikleri madencilere açan düzenlemeden geri adım yok!

Maden yönetmeliği değişikliğinin bir kesim tarafından çarpıtıldığını savunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, zeytin ağaçlarının kesilmesinin söz konusu olmadığını, ihtiyaç halinde taşıma yapılacağını yineledi. Dönmez, daha önceki uygulamalarda taşınan zeytin ağaçlarının meyve vermeye devam ettiğinin de altını çizdi.

Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından kamuoyunda tepkiler yükselmişti.

Zeytinlikleri madencilere açan düzenlemeden geri adım yok!
Enerji mi, gıda güvenliği mi? Hükümetin tercihi: Zeytinlikler madenler için yok olacak!
“Bilerek ya da bilmeden konu çarpıtılıyor”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da, iddialara karşılık, “Zeytin ağaçların kesilmesi söz konusu değil. İhtiyaç halinde taşınacak” şeklinde açıklama yapmıştı.

Açıklamaya rağmen bir kesimin bilerek ya da bilmeden konuyu çarpıttığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti hükümetinin son 20 yılda zeytin ağacı varlığını 101 milyondan 190 milyonun üstüne çıkardığının altını çizdi. Dönmez, “Bu düzenleme sadece elektrik üretim santrallerimizi kapsıyor. Burada maden sahasının üstüne zeytinlik alan denk gelirse, tarım il ve ilçe müdürlükleri o sahada gelip inceleme yapacak. Taşınmasının dışında bir alternatif var mı yok mu diye. Tarım ve Orman Bakanlığının denetiminde ve gözetiminde olacak. Zaruret hali söz konusu ise taşınma yapılacak. Zeytin ağaçlarının kesilmesi kesinlikle söz konusu değil” dedi.

Zeytinlikleri madencilere açan düzenlemeden geri adım yok!
Zeytinlikleri madencilere açan düzenlemeye, AKP’li Belediye sahip çıktı!
“Batı Anadolu’daki pilot uygulamalar başarılı oldu”
Enerji Bakanı Dönmez, Batı Anadolu’daki pilot uygulamaların başarılı olduğunu belirterek, “Vatandaşlarımız bu konuda kesinlikle endişelenmesinler. Şeffaf bir şekilde yapacağız. Hepsinin kayıtları alınacak. Nereye taşıdığımızı da göstereceğiz. Oradaki faaliyetler bittikten sonra biz oraya yeniden zeytin ağacı dikeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 40 yıldır elektrik üretilen Yatağan Termik Santrali’nde kömür madenlerinin üzerinde bulunan zeytin ağaçları, başka bölgelere taşınmıştı. Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. Maden Kıdemli Müdürü Murat Ünsal, zeytin ağaçlarına kendilerinin aynı özen ve ihtimamla yaklaştıklarını ifade ederek, “Uzmanlar eşliğinde yerinde budaması yapıldıktan sonra dikkatle kök güvenliğini sağlayıp yerlerinden alıyoruz ve yeni yerlerine taşıyoruz. Bu bölge gerek yeraltı gerek yerüstü zenginlikleri açısından çok bereketli bir coğrafya. Biz ne yeraltı ne yerüstü zenginliklerimizden vazgeçiyoruz” diye konuştu.

“Başarı oranımız yüzde 99”
Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç de, zeytin ağaçlarının taşınmasının başarılı örneklerine imza attıklarının altını çizerek, “Buradaki başarı oranımız yaklaşık yüzde 99’un üzerinde. Ayrıca kendi maden sahamızda da yaklaşık 22 bin 100 zeytin ağacının bakımını gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Maden sahalarında üretimi tamamlanan bölgelerin yeniden ağaçlandırıldığına, bunun yasal bir zorunluluk olduğuna işaret eden Dinç, “Yeni zeytin ağaçları ekildiği gibi bölgenin ihtiyacı olan akasya, lavanta, fıstık çamı gibi ağaçlarla da bölge zenginleştiriliyor” diye konuştu.