Sorting by

×
GıdaGüncelTarım

Ayçiçeği gerçekleri!

Esra Boğazlıyan esrab@cyh.com.tr
Dün, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi bir açıklama yaparak ‘Ülkemizde yeterli miktarda Ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır’ dedi ve bir yağ krizi yaşamadığımızın altını çizdi.

Ayçiçek yağında bir kriz yaşanmıyor olsa bile ‘ayçiçek yağında neden dışa bağımlıyız? Neden kendimize yetemiyoruz’ tartışması da sürüyor diğer yandan. Türkiye’nin ayçiçekte kendine yeter oranı yüzde 60’lar civarında. Peki neden yüzde 100 değil? Gelin ayçiçekteki üretim ve ithalat rakamlarına bir göz atalım…

5 YILDA YÜZDE 17 ARTMIŞ
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre; yağlık ayçiçeği ekiliş alanları 2015 yılında 5.6 milyon dekar iken 2020 yılında yaklaşık yüzde 17 artarak 6.5 milyon dekara yükselmiş. 2015 yılında 1.45 milyon ton olan yağlık ayçiçeği üretimi 2020 yılında 1.9 milyon tona ulaşmış. TÜİK 2019/2020 pazarlama yılı verilerine göre ayçiçeğinin yeterlilik oranı yüzde 60.1. Toplam ayçiçeği üretimi 2021 yılı TÜİK I. Tahmininde bir önceki yıla göre yüzde 14,7’lik artışla 2.37 milyon ton olarak açıklanmış. Türkiye Ayçiçek üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller Tekirdağ, Konya, Edirne, Kırklareli ve Adana. Bu iller, toplam üretimin yüzde 68’ini karşılıyor.

https://www.haberturk.com