GıdaGüncel

‘Gıda hurafeleri avcısı’yla süt, tavuk, yumurta ve tuzda doğru bilinen yanlışlar

ŞULE TÜRKER
suleturker34@gmail.com
Gıda mühendisi Ebru Akdağ, yanlış süt tercihinin sağlığı tehdit edebileceğine dikkat çekerek “Pastörize edilmemiş süt ve ürünlerinde bulunabilen bazı bakteriler, felç veya böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıklara ve hatta ölüme bile neden olabilir” dedi. Çiğ sütün, ‘besin değeri daha yüksek’ inancıyla tercih edildiğini söyleyen Akdağ’a göre, “Evde uzun süre kaynatılan çiğ sütün besin değeri de büyük ölçüde düşer.”

Isıl işlem şart
Ebru Akdağ ile ‘gıda hurafeleri‘ sohbetimizin ikinci bölümünde hemen her evin temel besinlerinden süt, yumurta, tavuk ve tuz seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğine, doğru bilinen yanlışlara değindik.

Gıda mühendisi Ebru Akdağ
Çiğ süt mü pastorize süt mü UHT süt mü tercih edilmeli?
Çiğ süt ve çiğ sütten elde edilen süt ürünleri, bizleri çok hasta, hatta hastanelik edebilecek zararlı mikroorganizmalar içerebilir. Sütün sağıldığı hayvanlar sağlıklı ve temiz görünse de bakteriler dışkılarında, ciltlerinde, mandıranın çevresinde bulunabilir ve dolayısıyla sütün kendisinde de var olması hiç de şaşırtıcı değildir. Sütün sağıldığı ortam ne kadar temiz olursa olsun veya hayvanlar neyle beslenirse beslensin, hastalığa neden olan bakteriler yüksek ihtimalle süte geçecektir. Sütün bu bakterilerden arındırılması ve güvenle tüketilebilmesi için kontrollü koşullarda ısıl işlem kesinlikle gereklidir.

Çiğ süt taraftarlarının, yıllardır çiğ sokak sütü ve ürünleri tükettiği halde hastalanmadığını -en azından henüz- söylediğini duymuşsunuzdur. Olabilir, belki de henüz hasta edici patojenlerle karşılaşmamış şanslı insanlardandırlar. Ya da belirtiler ortaya çıkmasa da vücutlarında biriken ve ileride kronik hastalık olarak ortaya çıkabilecek olumsuzluklardan haberdar olmayan şanssız insanlardan olabilirler.

Gıda zehirlenmelerinin bazıları saatler içerisinde belirtilerini gösterirken kimileri ise günler sonra ortaya çıkar. Ve kimse de sözde masum sokak sütünü dönüp suçlamaya kalkmaz. Pastörize edilmemiş süt ve ürünlerinde bulunabilen bazı bakteriler, felç veya böbrek yetmezliği gibi daha ciddi hastalıklara ve hatta ölüme bile neden olabilir. Bu her zaman için kişisel bir seçim de değildir; çünkü bu enfeksiyonların bazıları başkalarına da bulaşabilir, bu nedenle çiğ sütü içmeyen bir kişi de içen biri yüzünden hastalanabilir.