GüncelKırsalTarım

Zeytin üreticileri ve çevre örgütleri ayakta: 190 milyon ağacı tek tek savunacağız

Zeytinlikleri madenciliğe açacak yönetmelik değişikliğine karşı Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Assos Dostları ve zeytin üreticileri protestolar düzenledi.

Çanakkale ve Balıkesir’de aynı anda sokağa çıkan çevre örgütleri ve halk “Bölgemizin en önemli gelir kaynaklarından zeytinciliğe yeni bir darbe daha vurulmak isteniyor! Zeytinliklerimiz enerji ve maden şirketlerinin yağma ve talan projelerine açılmak isteniyor” dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın da katıldığı protestolarda okunan ortak metin şöyle:

“Zeytinliklerimizi koruyan 3573 sayılı Zeytin Yasası’nı daha önce yedi kez değiştirmeye çalışan enerji ve maden lobileri çareyi bu kez maden yönetmeliğini değiştirmekte buldu.

İktidar, tam da ülkemizin yanı başında bir savaş sürerken ve dikkatlerimiz bu savaşa yönelmişken bu değişikliği gerçekleştirdi. Daha önce her seferinde ekoloji örgütleri, sektör örgütleri ve zeytin üreticileri ortak mücadelesi ile geri püskürtülen Zeytin Yasası değişikliği yeniden karşımıza çıkartıldı. 01.03.2022 tarih ve 31765 sayılı ResmiGazete’de yayınlanan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Maden Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile zeytinlikler iktidar tarafından enerji ve maden projelerine, kömüre feda edilmek isteniyor.