DünyaGüncel

Rusya’nın Swift’ten dışlanması ve bizi bekleyenler – Şeref OĞUZ

ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri, belirli Rus bankalarının uluslararası ödemeler ağı Swift sisteminden çıkarılması konusunda anlaşmaya vardı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında gündeme gelen Swift yaptırımında somut adım atıldı. Bir bakıma savaş, finans boyutuna sıçramış oldu.

Swift nedir? Amaçları nelerdir?

Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), yani Dünya Bankalar Arası Finansal İletişim Topluluğu, 1973’te 15 ülkeden 239 bankanın katılımı ile kurulmuştur ve merkezi Belçika’dadır. Swift’in başlıca amaçları: 1-Finansal işlemleri standart hale getirmek ve kolaylaştırmak, 2-Maliyetleri düşürmek ve 3-İşlem risklerini azaltmak. Bu hedeflere ulaşmak için Swift’e 200’ü aşkın ülkedeki bankalar ve finans kurumları üye olmuştur.

Güvenlik çağındayız

1789’da Fransız ihtilali ile dünya yeni bir çağa girmişti; özgürlükler, güvenliğin önüne alınmıştı. 11 Eylül 2001’de ikiz kuleler saldırılarıyla yeniden güvenlik, özgürlüklerin önüne geçti. Rusya ve Çin, özgürlük konusunda zaten iddiasız idiler ve güvenlik; onların oyunu… Biz de bu ruh haline dâhiliz.

Avrupa? 27 ülke zaten bantla tutturulmuş gibi (Euro Birliği) en ufak sarsıntıda panikliyor. Eğer Varşova Paktı yeniden kurulursa (ki kurulacak) ve bu defa Çin de dahil olacak; o zaman ABD, vahşi bir jübile yapabilir. Bize gelince; önlem almazsak küresel söz hakkında geri plana düşeceğiz.

İKİ SORU İKİ CEVAP

Nereye doğru gidiyoruz?

Swift ile Rusya durdurulabilir mi? Rusya’yı durduramayacak çünkü Amerika eski zihniyet, Rusya ve Çin ise yükselen zihniyet… Güç kaymasının önüne geçemeyecek Amerika… Belki biraz geciktirmeyi başarabilir.