DünyaGüncelTarım

Bu çiftlik deniz üzerinde yüzüyor!

Mayıs 2019’dan bu yana, Hollanda’nın Rotterdam kentinde süt inekleri yetiştiren yüzen bir çiftlik faaliyet gösteriyor.

Çoğu kentsel çiftlik, insan merkezli olma ve doğrudan insan tüketimi için sebze üretme eğilimindeyken bu çiftlik, “ hayvan refahının en önemli öncelik olduğu sürdürülebilir, yenilikçi ve şeffaf bir şekilde” su bazlı mimarinin üzerinde süt ürünleri üretmeyi hayal edilebileceklerin ötesinde üretim yapıyor.

Çiftlik yaklaşık 40 inekle, her yıl 320.000 litre çiğ süt üretiyor. Bunu pastörize süt, pastörize yoğurt olarak da ayırıyor. Bu ürünler doğrudan çiftlikten satılabiliyor.

Bu Fikre Ne İlham Verdi?

Mühendislik geçmişine ve teknoloji odaklı sürdürülebilir gıda üretimine olan tutkusuna sahip olan yönetici Van Wingerden, tüketicilere yakın sağlıklı gıda üretmek, üretim ve tüketim arasındaki uzun nakliye hatlarını ve süreleri azaltmayı hayatı boyunca istediğini söylüyor. Bu isteği ona yüzen çiftliği inşa etmeye itti.

Su üzerinde tarım yapmaya gelince ise Wingerden “su üzerine çiftlik inşa ederek iklime uyum sağlıyoruz. Dolayısıyla ne kadar yağmur yağarsa yağsın ya da deniz seviyeleri ne kadar yükselirse yükselsin, her zaman sağlıklı gıda üretebiliriz.” diyor.

Son derece ölçeklenebilir modüler bir binaya sahip olmak tasarım sürecinin önemli bir parçası. Van Wingerden, yapının “suyun altında daha derine inebileceğini ve suyun üstünde çok daha yükseğe çıkabileceğini” vurguluyor.

“Dolayısıyla çiftliği istediğimiz kadar ölçeklenebilir hale getirebiliriz. Su üzerinde çok fazla alan var. Bu yüzden alan sorunu yok. Bu durum birçok şehir için de benzer” diye ekliyor.

Ayrıca ineklerin rasyonlarının büyük bir bölümünü şehirden gelen organik atıklar oluştuyor. Örneğin, inekler birkaç Rotterdam bira fabrikasından alınan tahıllar, Schiedam yel değirmenlerinden alınan kepek, yakındaki spor sahalarından alınan otlar ve yerel bir işlemciden alınan patates kabukları ile besleniyor.

Kaynak: www.gidahatti.com