GıdaGüncel

Rekabet Kurumu’ndan Duru Bulgur’a ceza

Rekabet Kurumu’nca perakende zincirlerine yönelik satışlarında, yeniden satış fiyatı belirlediği iddiası üzerine hakkında soruşturma başlatılan Duru Bulgur Gıda San. ve Tic. A.Ş.’ye 4 milyon 407 bin 979,26 TL idari ceza verildi. Duru Bulgur’dan yapılan açıklamada 2018 yılında, Rekabet Kurumu tarafından firmada gerçekleştirilen “ön araştırma” sonucunda herhangi bir ihlale rastlanmadığı ve soruşturmaya gerek olmadığının bildirildiği ancak söz konusu ön araştırma sonucunun tam tersi yönde karar verildiği iddia edildi. Rekabet Kurumu akşam saatlerinde yeni bir açıklama yaptı. 2018 yılındaki ön araştırma sonucunda Duru Bulgur’un perakendecilerin raf fiyatlarına müdahale ettiğinin tespit edildiği, 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin yeni bulgularla şirkete ceza verildiği belirtildi.

Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, Duru Bulgur Gıda San. ve Tic. A.Ş.’nin, ticaretini yaptığı bulgur, pirinç ve bakliyat ürünlerinin Konya ve Karaman bölgesinde yer alan perakende zincirlerine yönelik satışlarında yeniden satış fiyatı belirlediği iddiası üzerine, hakkında 4054 sayılı kanunun 4’üncü maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı.

Rekabet Kurulu’nca dosyanın müzakeresi sonucunda Duru Bulgur San. ve Tic. A.Ş.’nin perakende seviyesinde faaliyet gösteren teşebbüslerin yeniden satış fiyatlarını belirlemek suretiyle 4054 sayılı kanunun 4’üncü maddesini ihlal ettiği belirlenirken, adı geçen teşebbüse idari para cezası verilmesine karar verildi. Söz konusu eylemin 4054 sayılı kanunun 5’inci maddesi kapsamında muafiyetten yararlanamayacağına, 2020 yılı gayrisafi gelirleri üzerinden takdiren 4 milyon 407 bin 979,26 TL idari para cezası verildi.

DURU BULGUR’DAN AÇIKLAMA

Duru Bulgur’dan karara ilişkin yapılan açıklamada, “Gerekçeli kararın tebliğini takiben, yasal haklarımızı kullanacağız ve bu haksız kararın iptali için dava açacağız.” denilirken açıklamada, 2018 yılında, Rekabet Kurumu tarafından firmada gerçekleştirilen “ön araştırma” sonucunda herhangi bir ihlale rastlanmadığı ve soruşturmaya gerek olmadığının bildirildiği ancak söz konusu ön araştırma sonucunun tam tersi yönde karar verildiğini vurguladı.

Duru Bulgur, Rekabet Kurumu’nda çalışmış ve hali hazırda piyasada şirketlere rekabet danışmanlığı satan bir kişiden eğitim alınmadığı için tehdit edildiğini ve Rekabet Kurumu’nun daha önce ihlal olmadığını beyan ettiği halde şirketi soruşturmaya başladığı iddia edildi.
‘SORUŞTURMA MAHKEME KARARI GEREĞİ AÇILDI’
Rekabet Kurumu akşam saatlerinde bir açıklama daha yaptı. Açıklamada 2018 yılındaki önaraştırma sonucunda Duru Bulgur’un’un perakendecilerin raf fiyatlarına müdahalesi olduğunun tespit edildiği kaydedildi. 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin yeni bulgularla şirkete ceza verildiği aktarıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

”Rekabet Kurumunun internet sitesinde de duyurulduğu üzere, Duru Bulgur Gıda San. ve Tic. A.Ş. (DURU BULGUR)’nin Konya ve Karaman bölgelerinde yer alan perakende zincirlerine yönelik satışlarında yeniden satış fiyatını belirlediği iddiasını konu alan soruşturma, Rekabet Kurulunun 17.02.2022 tarihli toplantısında alınan 22-09/130-50 sayılı karar ile sonuçlanmıştır. Bu karar çerçevesinde, DURU BULGUR’un 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (4054 sayılı Kanun)’un 4. maddesini ihlal ettiğine ve anılan teşebbüse idari para cezası uygulanmasına hükmedilmiştir.

Söz konusu soruşturma, 2018 yılında DURU BULGUR hakkında aynı iddialara ilişkin olarak yapılan önaraştırma sonucunda alınan 08.03.2018 tarihli ve 18-07/112-59 sayılı Rekabet Kurulu kararının Ankara 13. İdare Mahkemesinin 17.09.2020 tarihli kararı ile iptal edilmesi sonrasında, Mahkeme kararının gereğini yerine getirmek üzere açılmıştır.

Anılan mahkeme kararına Rekabet Kurumuna ait internet sitesi aracılığıyla ulaşılabilinmektedir.

2018 yılındaki önaraştırma sonucunda Rekabet Kurulu, elde edilen deliller ışığında DURU BULGUR’un perakendecilerin raf fiyatlarına müdahalesi olduğu tespitini yapmıştır. Rekabet Kurulu tarafından söz konusu müdahale ile ilgili olarak DURU BULGUR’a 4054 sayılı Kanun’un 9 (3). maddesi uyarınca yeniden satış fiyatının tespit edilmesi olarak değerlendirilebilecek uygulamalarına son vermesi gerektiği yönünde görüş bildirilmesine karar verilmiştir. Dolayısıyla ilgili Rekabet Kurulu kararında, DURU BULGUR’un herhangi bir rekabeti ihlal içinde olmadığı anlamına gelecek bir sonuca ulaşılmamıştır.

Ankara 13. İdare Mahkemesi ise önaraştırma sonucunda elde edilen delillerin DURU BULGUR’un eylemlerinin 4054 sayılı Kanunda belirlenen bir ihlal kapsamında olduğuna işaret ettiğini belirterek, araştırmanın genişletilmesi suretiyle elde edilecek bilgi, belge ve delillerin değerlendirilmesini teminen DURU BULGUR hakkında soruşturma açılması gerektiğine hükmetmiştir.

Mahkeme kararına istinaden açılan soruşturma kapsamında, mahkeme kararında işaret edilen hususlar da göz önünde bulundurularak hem önaraştırma döneminde elde edilen deliller hem de soruşturma safhasında yapılan yerinde incelemelerde elde edilen 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin yeni bulgular, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde değerlendirilmiş ve DURU BULGUR’un yeniden satış fiyatının belirlenmesi niteliğindeki eylemlerinin 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlali niteliğinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.”