GıdaGüncel

Marketlerde indirim mesaisi

Temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin ardından, kararın uygulandığı ilk gün market çalışanları yoğun şekilde ‘etiket’ mesaisi yaptı. Gezdiğimiz marketlerde, etiketleri yetiştiremeyenlerin indirimleri kasada uyguladığını ve çeşitli ürünlerde ek kampanyalar yapıldığını gördük. Sektör temsilcileri ise KDV indirimlerinin bir başlangıç olduğunu belirterek, herkesin ek indirimler yapması gerektiği konusunda birleşiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temel gıda ürünlerinden alınan KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirileceğini açıklamasının ardından, konuyla ilgili karar 14 Şubat 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, et, süt, yumurta, peynir gibi birçok temel gıda ürününe dün itibariyle yüzde 7 oranında indirim yansıtılması gerektiği duyuruldu. Biz de indirimlerin uygulandığı ilk gün olan dün sabah itibariyla marketleri dolaştık. Marketlerde Etiket mesaisi pazar geceden itibaren başlamıştı ve dün akşam saatlerine kadar devam etti. Hatta etiketleri yetiştirmekte zorlanan bazı marketlerin, indirimlerin kasalarda yansıtılacağını reyonlara astığı duyurularla tüketicilere bildirdiğini gördük. Dolaştığımız marketlerde tüketicilerin indirimli fiyatları titizlikle kontrol ettiği de göze çarpan detaylar arasındaydı.

EK İNDİRİMLER VAR

Marketleri gezerken dikkatimizi yüzde 7 KDV indiriminin dışında ketçap, konserve, peynir, makarna, çikolata gibi ürünlerde ekstra indirimlerin yapılması da çekti. ‘Cepleri rahatlatan indirimler’ sloganıyla yapılan indirimlerin kimi ürünlerde yüzde 30’u buluyordu. Konuyla ilgili görüştüğümüz zincir Market yetkilisi, etiketlerin değişim sürecine pazar geceden itibaren başladıklarını söyledi. Yetkili, “Mesaimiz pazar gününden itibaren başladı. Büyük bölümünü de bugün (dün) sabah itibariyle etiketlemeye başladık. Bazı ürünlere yetişemesek de kasalarda mutlaka indirim yansıtıyoruz. Müşteriler de çok dikkatli. Etikette indirim göremediği ürünü kasada kontrol ediyor. Akşama kadar tüm etiketleri değiştirmiş oluruz. Küçük marketlerde değişim süreci kolay olabiliyor ama büyük marketlerde iş zaman alıyor” dedi.