GıdaGüncel

KDV indirimi sonrası marketler ve pazarlar: KDV indirimi açıklaması sonrası ürünlere zam geldi

KDV indirimi sonrası marketleri ve semt pazarlarını gezdik. Vatandaş, fiyatlarda tatmin edici bir indirim olmamasına tepki gösterirken, pazar esnafı indirimin semt pazarlarına uğramayacağı söyledi.

Temel gıdada vergi indirimine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının ardından katma değer vergisi (KDV) yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi. Bugünden itibaren geçerli olan indirimler için zincir marketler fiyatları sabahın erken saatlerinde revize ederken, KDV indirimi semt pazarlarına yansımadı.

Birçok üründe yapılan güncelleme sonrası marketlere ve semt pazarlarına alışveriş yapmaya giden yurttaşlar, fiyatlarda tatmin edici bir indirim olmamasına tepki gösterirken, üreticiler ise, artan mazot ve gübre fiyatlarına dikkat çekerek KDV indiriminin semt pazarlarına uğramayacağını söyledi.

PAZARCILAR, GELENLERİ ‘KDV İNDİRİMİ YOK’ SÖZLERİYLE KARŞILIYOR

Ankara’da ürün fiyatlarını gözlemlediğimiz İncesu semt pazarındaki üreticiler, alışverişe gelenleri “KDV indirimi yok” sözleriyle karşılıyor. Meyve-sebze fiyatlarındaki durdurulamaz artış karşısında KDV indiriminin mümkün olmayacağını; mazota, tohuma ve gübreye gelen zamlarla açıklayan üreticiler, KDV indiriminin ise göstermelik olduğunu kaydetti.

PAZAR TEZGÂHLARINDA FİYAT DEĞİŞİKLİĞİ YOK

Öyle ki, pazar tezgâhlarındaki ürünlerde geçen haftaya oranla bir değişiklik görülmüyor. Temel gıda malzemelerinden olan domatesin kilosu 14 TL ile 18 TL’den, salatalığın kilosu 14 TL’den, patlıcanın kilosu 20 TL’den, patatesin kilosu 5 TL’den, sivri biberin kilosu 35 TL’den, dolmalık biberin kilosu ise 20 TL’den satılıyor.
Pazardaki meyve fiyatlarına bakıldığında ise havucun kilosu 7 TL’den, elmanın kilosu 6 TL’den, nar 8-9 TL’den, kivi 9 TL’den, muz 11 TL’den tüketiciye sunuluyor.

412
KDV indirimi sonrası marketler ve pazarlar: KDV indirimi açıklaması sonrası ürünlere zam geldi – Sayfa 5
‘BU SİSTEM DEĞİŞMEDİKÇE FİYATLAR DÜŞMEZ’

Pazar esnaflarından Burhan Toksoy, “KDV indirimi pazara uğramadı” derken, o da artan mazot ve gübre fiyatlarına dikkat çekiyor. Bu indirimlerin göstermelik olduğunu söyleyen Toksoy, “Mazot 16 TL’den satılıyor, gübre de son dönemde çok artı. Ben İzmir’den mandalina getiriyorum, 7 bin TL taşımacılık ücreti ödüyorum. Ona rağmen mandalinanın kilosunu 7 TL’den satıyorum. Bu sistem değişmedikçe fiyatlar düşmez. Halka dayalı sosyal devlet anlayışı hâkim olmalı” ifadelerini kullandı.

512
KDV indirimi sonrası marketler ve pazarlar: KDV indirimi açıklaması sonrası ürünlere zam geldi – Sayfa 6
‘VATANDAŞ SADECE TEMEL GIDA ÜRÜNÜ ALIYOR’

Fiyat artışlarının hem üreticiyi hem de tüketiciyi zorladığını dile getiren Toksoy, “Pazara alışverişe gelen vatandaş artık sadece temel gıda malzemesi alıyor. Onun haricindeki hiçbir ürünü alamıyor, lüks olarak görüyor. Mesele meyve alamıyorlar artık. Yakında taneyle meyve satmaya başlayacağız” dedi.

612

KDV indirimi sonrası marketler ve pazarlar: KDV indirimi açıklaması sonrası ürünlere zam geldi – Sayfa 7
‘KDV İNDİRİMİ AÇIKLAMASI SONRASI ÜRÜNLERE ZAM GELDİ’

İncesu semt pazarında süt ve süt ürünleri tezgâhı olan Aydın Pek de KDV indirimi açıklaması sonrası bu ürünlere gelen zamma dikkat çekti. “KDV indirimi yapılacak dediler, bir gün sonra süt ve süt ürünlerine zam geldi. Böyle olunca tezgâhta fiyatı değişen bir ürün olmadı” diyen Pek, “İndirim yok aslında, bunlar göstermelik indirimler. Bir un çuvalı 400 TL olmuş” diye konuştu.

712
KDV indirimi sonrası marketler ve pazarlar: KDV indirimi açıklaması sonrası ürünlere zam geldi – Sayfa 8
‘1OO TL’YE TORBAYI DOLDURUYORDUK, ŞİMDİ SADECE TEK TEZGÂHA O PARAYI VERİYORUZ’

Biz pazar esnafı ile konuşurken alışverişe gelen bir vatandaş pahalılığı, aldığı yarım kilo peynir, yarım kilo salça, 5 yufka ekmeği ve iki küçük top tereyağına ödediği 100 TL’ye dikkat çekerek, “Eskiden bu ücrete tüm pazar alışverişimizi yapıyorduk. Torbayı dolduruyorduk yani. Şimdi sadece tek tezgâhtan 2 gün gidecek ürünlere bu ücreti ödüyoruz. Daha sebze ve meyve bile alamadım” sözleriyle anlatıyor.
Öyle ki tezgâhtaki tereyağının kilosu 80 TL, peynirin kilosu 75 TL, domates salçasının kilosu ile 30 TL’den satılıyor.

812
KDV indirimi sonrası marketler ve pazarlar: KDV indirimi açıklaması sonrası ürünlere zam geldi – Sayfa 9
’VATANDAŞ KDV İNDİRİMİYLE DEĞİL, TEZGÂHLARDAKİ ÜRÜNLERİN FİYATLARIYLA İLGİLENİYOR’

Nitekim pazar alışverişi için gelen vatandaşların büyük çoğunluğu da KDV indirimiyle değil, tezgâhlardaki ürünlerin fiyatlarıyla ilgileniyor. Bir vatandaş, “KDV indirimi için ne düşünüyorsunuz” sorumuza, “El yakıyor el” diye cevap verirken, bir başka vatandaş da, “Hani nerede KDV indirimi” diyor.

912
KDV indirimi sonrası marketler ve pazarlar: KDV indirimi açıklaması sonrası ürünlere zam geldi – Sayfa 10
‘MARKET RAFLARINDAKİ GÜNCELEME DE VATANDAŞI MUTLU ETMEMİŞ GÖRÜNÜYOR’

Pazardan çıkarak KDV indirimi uygulanan zincir marketlere gidiyoruz. Sabahın erken saatlerinde değişen raflardaki etiketler, vatandaşı mutlu etmemiş görünüyor. Gezdiğimiz üç zincir markette gündem KDV indirimi olsa da fiyatlara tepki devam ediyor.
Bakıldığında da marketlerde satılan domatesin kilosu 16,75 TL’den, salatalığın kilosu 23,30 TL’den, kabağın kilosu 23,30 TL’den satılıyor. Süt ve süt ürünleri reyonlarında ise ortalama 25 kuruş ila 3 TL arasındaki fiyat farkları göze çarpıyor.