Güncel

İstanbul’da yol durumu: İstanbul kara teslim… ‘Önlemler yetersiz, acil yardım lazım’


İstanbul’da etkili olan kar hayatı felç etti. Kar yağışı nedeniyle kazalar meydana geldi, İstanbul’a girişler yasaklandı. Toplu ulaşım araçlarında kalabalık had safhaya ulaştı. Duraklardaki yoğunluk nedeniyle araçlara binemeyen vatandaşlar, otoyol kenarında yürüyerek evlerine gitmeye çalıştı. CNN Türk İstihbarat Şefi Nihat Uludağ, canlı yayında kar yağışıyla ilgili son gelişmeleri aktararak, “Saat 15.00 itibarıyla, kar yağışının başlamasıyla birlikte Başakşehir, Beylikdüzü, Hadımköy olmak üzere o bölge aniden tıkandı. Hiçbir olay yerine gittiğimizde yolda çalışan ekipler de görmedik. Yolda faaliyet yürüten insanları görmedik. İstanbul şu anda son 20 yılın en önemli kar sınavını veriyor” dedi.

İstanbul’da kar ve tipi yağışı devam ediyor. Kar yağışı nedeniyle kazalar meydana geldi, yollar kapandı. İşte dakika dakika yaşananlar…

DAKİKA DAKİKA SON GELİŞMELER…

03.30 – İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, otogarlarda şehirlerarası otobüslerin çıkış kısıtlamasının 13.00’a kadar uzatıldığını duyurdu.

02.50 – İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yolda mahsur kalan, 2 bin 16 kişinin otellere, misafirhanelere ve yurtlara yerleştirdiğini açıkladı

01.45 – İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yolda mahsur kalan, 494 kişinin tahliye edildiğini, 157 kişinin ise otellere, misafirhanelere ve yurtlara yerleştirdiğini duyurdu

01.27 – İletişim Başkanlığı, olumsuz hava koşulları nedeniyle 81 ilde 4 bin 603 vatandaşın mahsur kaldığı yerden alınarak güvenli bölgelere sevk edildiğini açıkladı.

İSTANBUL İSTİKAMETİ TEDBİR AMAÇLI DURDURULDU

Olumsuz hava koşullarından dolayı 75 adet devlet ve il yolunun ulaşıma kapatıldığı aktarılan açıklamada, “Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Yalova, Düzce ve Bursa güzergahından İstanbul’a gidişler tedbir amaçlı durdurulmuştur. 6 il valiliği tarafından yoldan kalan kişiler için gerekli tedbirler alınmıştır. İstanbul ve Adıyaman Havaalanları uçuşa kapatılmıştır. Devletimiz tüm imkanlarıyla vatandaşımızın hizmetindedir” ifadelerine yer verildi.

01.25 – İstanbul Havalimanı’nda iniş ve kalkışların iptal saati 13.00’e kadar uzatıldı

01.00 – Kar yağışı Büyükçekmece’de de yolları kapattı. Ara sokaklara araçlar girmekte zorluk çekince vatandaşlar evlerine yaya yürüdü. Yolda kalanların imdadına ise kar çalışması yapan kepçeler yetişti. İnsanlar evlerine kepçenin ağzında gitmeye çalışırken kalp krizi geçiren bir hasta, yolda ilerleyemeyen ambulansa kepçe ile yetiştirildi

00.05 – İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, CNN TÜRK yayınında son gelişmeleri aktardı: Çok zor bir akşam yaşıyoruz. İki günden beri bugüne yönelik çalışıyoruz. Halen çalışıyoruz. Önemli tedbirler aldık. Şu anda kriz merkezindeyiz. Bütün arkadaşlarımız hep birlikteyiz. 35-40 yıldan beri rastlanılmayan bir akşamla imtihan ediliyoruz. Zor bir süreç. Hem AFAD’ın hem Kızılay’ın, Büyükşehir’in pek çok kurumun yardım çalışmaları var. Bunların daha kapsamlı olması için tüm arkadaşlarımızla cansiperane çalışıyoruz. Uyumak yok.

23.20 – CNN Türk İstihbarat Şefi Nihat Uludağ, canlı yayında kar yağışıyla ilgili son gelişmeleri aktararak, şunları söyledi: Dokuz saati aşan bekleme süreleri var. Çünkü 15.00 itibarıyla, kar yağışının başlamasıyla birlikte Başakşehir, Beylikdüzü, Hadımköy olmak üzere o bölge aniden tıkandı. Hiçbir olay yerine gittiğimizde yolda çalışan ekipler de görmedik. Yolda faaliyet yürüten insanları görmedik. Ciddi bir çalışma göremedik. Meteoroloji Genel Müdürlüğü olsun, CNN Türk Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen olsun. Biz hazırlıklarımızı yaptık. İstanbul’un kritik noktalarında arkadaşlarımızı görevlendirdik. AKOM’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu açıklama yaptı. Ancak önlemlerin yetersiz olduğunu gördük. Saat 16.00’dan itibaren Esenler’den başlayan Atatürk Havalimanı olsun, Şirinevler’den başlayıp Büyükçekmece’ye kadar o arterdeki tüm yollar kapandı. İnsanlar saatlerce o yollarda kaldılar. Muhabirlerimiz de gösterdi. Hiç ekip gördük mü yol açmaya çalışan. Biraz önce valilikle de görüştük. Vali Ali Yerlikaya, nasıl müdahale edileceğini, hangi alanda nasıl yardım yapılacağı konusunda çalışma halinde. İstanbul şu anda son 20 yılın en önemli kar sınavını veriyor.

22.40 – İstanbul’da etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Marmaray seferleri saat 02.00’ye kadar uzatıldı.

22.00 – Bursa Valisi Yakup Canbolat, sosyal medya hesabından yeni bir açıklama yaparak kış lastiği olan araçların İstanbul’a geçişlerine izin verileceğini belirtti. Vali Canbolat, “Bursa’dan İstanbul istikametine gerek karayolundan gerekse otobandan devam eden ve kış lastiği olan binek türü araçların yola devam etmelerine şu an itibariyle müsaade edilmeye başlanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verdi.
21.50 – İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Esenler, Harem ve tüm cep otogarlardaki çıkışların yarın saat 08.00’e kadar durdurulduğunu açıkladı. Vali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kıymetli hemşerilerim. İlimizde Esenler, Harem ve tüm cep otogarlardaki çıkışlar yarın (salı) saat 08.00’e kadar durdurulmuştur. Önce sağlık, önce güven” ifadelerini kullandı.

21.05 – İstanbul’da kar yağışı nedeniyle metro seferleri saat 02.00’ye kadar uzatıldığı duyuruldu.

20.45 – Karayolları Genel Müdürlüğü’nden yapılan son açıklamada, “Anadolu’dan İstanbul’a giden, yoğun kar yağışından dolayı çevre illerde bekletilen TIR’lar hariç olmak üzere, diğer araçların İstanbul Anadolu yakasına ulaşımı için yol trafiğe açılmıştır. Ancak, zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmaması gerekmektedir” denildi.

19.40 – İstanbul’da akşam saatlerinde yollarda Trafik durma noktasına geldi. Araçlarıyla çıkmayıp, toplu ulaşım araçlarını tercih edenler, istasyon ve duraklarda aşırı yoğunluk oluşturdu.

19.30 – İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA, tüm uçuşların 04.00’a kadar durdurulduğunu duyurdu.

18.00 – İstanbul’da trafik yoğunluğu yüzde 62 olarak ölçüldü.

KÜÇÜKÇEKMECE D-100’DE TRAFİK DURDU

17.57 – İstanbul’u öğleden sonra etkisi altına alan kar yağışı sebebiyle Küçükçekmece D-100 güney yolu Edirne istikametinde trafik durdu. Sürücüler kayan araçlarını kontrol etmekte güçlük çekti. Yoğun kar yağışı sebebiyle sürücülerin zor anlar yaşadığı D-100 karayolunda belediye araçları çalışma yapıyor.

Önlemler yetersiz, acil yardım lazım
Bir saattir yolda kaldığını belirten bir sürücü, “Yolda kaldık. Bir anda bastırdı. 3’te yola çıktık o saatten beri yollardayız. 1 saattir trafikteyiz herkes hazırlıksız yakalandı. Bu lastiklerle bu yola çıkılmaz” diye konuştu.