DünyaGıdaGüncelTarım

Küresel tarımsal emtia fiyatlarının bu yıl da yüksek seyretmesi bekleniyor

Kovid-19 salgınının neden olduğu ekonomik şokun ardından ülkelerin toparlanma süreci devam ediyor.

Salgın nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar ve ekonomik normalleşmeyle hızla artan tüketici talebi dünya genelinde fiyat artışlarını körüklüyor.

Yükselen enflasyon hemen her ülkenin sorunu haline gelirken, özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki artış enflasyonun itici güçleri olarak öne çıkıyor.

– Çok sayıda enflasyonist baskı tarımsal emtia fiyatlarını yukarı çekiyor

İklim değişikliğinden hızla artan küresel talebe kadar çok sayıda enflasyonist baskının geçen yıl tarımsal emtia fiyatlarını etkilediği belirtiliyor.

Ekonomideki diğer enflasyonist baskıların da tarımsal emtia fiyatlarındaki artışı körüklediği belirtilirken, bunlar arasında enerji fiyatlarındaki yükseliş, iş gücü kıtlığı, artan kiralar ile gübre, bitki koruma ürünleri ve makine gibi girdi fiyatlarındaki hızlı artış öne çıkıyor.

Rabobank’ın “Tarımsal Emtia Piyasaları Görünümü 2022” raporu, tarımsal emtia fiyatlarının geçen yıl yaklaşık yüzde 28 arttığını ortaya koyuyor.

– Küresel gıda fiyatları 10 yılın zirvesinde

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verileri de küresel gıda fiyatlarının 2021’de yüzde 28,1 artışla 10 yılın zirvesine ulaştığını gösteriyor.

Gıda emtia sepetinin uluslararası fiyatlarındaki değişimleri izleyen Gıda Fiyat Endeksi’nin geçen yılki ortalamasının 125,7 puan seviyesinde gerçekleştiği kaydediliyor.

FAO uzmanları, yüksek girdi maliyetleri, devam eden salgın ve daha belirsiz hale gelen iklim koşulları nedeniyle bu yıl da daha istikrarlı piyasa koşullarına dönüş umutlarının zayıf olduğunu belirtiyor.

– En yüksek yıllık artış bitkisel yağ fiyatlarında

FAO Gıda Fiyat Endeksi’nde tüm alt kategorilerin 2021’de keskin artış göstermesi dikkati çekiyor.

Tahıl Fiyat Endeksi’nin geçen yılki ortalaması yıllık yüzde 27,2 artışla 131,2 ile 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’nin aynı dönemde yüzde 65,8 artışla 164,8 seviyesine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı kaydediliyor.

Şeker Fiyat Endeksi’nin 2021 yılı ortalaması yüzde 29,8 artarak 109,3 seviyesine çıkarken, bunun 2016’dan bu yana kaydedilen en yüksek seviye olduğu belirtiliyor.

Et Fiyat Endeksi ise geçen yıl yıllık bazda yüzde 12,7’lik artışla 107,6 değerine yükselirken, Süt Ürünleri Fiyat Endeksi’ndeki yıllık artışın yüzde 16,9’u bulduğu ve 119 seviyesinde gerçekleştiği aktarılıyor.

– Üre fiyatlarındaki artış çiftçilerin gübre maliyetini artırıyor

Uzmanlar,

https://www.bloomberght.com/kuresel-tarimsal-emtia-fiyatlarinin-bu-yil-da-yuksek-seyretmesi-bekleniyor-2296679