DünyaGüncelTarım

İşte dünyanın ilk yüzen çiftliği

Hollanda’nın Rotterdam kentinde tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm sağlanmak için yüzen çiftlik inşa edildi. Sürdürülebilir çiftliğin ilk örneğinde atık yiyeceklerden yem sağlanırken güneş panellerinden enerji elde ediliyor.

Hollanda’nın Rotterdam kentindeki dünyanın ilk yüzen çiftliği, tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilirlik ve geri dönüşüme destek sağlıyor. AA’nın haberine göre Merwehaven kanalı üzerine 2018 yılında inşa edilen ve Mayıs 2019’da faaliyete geçen 1200 metrekarelik yüzen çiftlik, arazi sıkıntısı çeken Hollandalılar için önemli bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Çiftliğin kurucularından Minke Van Wingerden, yaptığı açıklamada, tesisin yaklaşık 40 inekle tam kapasite çalıştığını ve her bir inekten günlük 20 ila 25 litre süt aldıklarını anlattı.

Süt, yoğurt, tereyağı, kaşar, gübre üretimi ve satışı da yapıldığını dile getiren Wingerden, şehir merkezine yakın bir bölgede ve suyun üzerinde olmanın avantajlarını kullandıklarını, çiftliğin iklim değişikliği kaynaklı tehlikeler göz önüne alınarak inşa edildiğini vurguladı.

GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜYOR

Çevredeki restoran ve fırınlardan toplanan atık yiyeceklerin inekler için kullanıldığını dile getiren Wingerden, ineklerin yemlerinin yüzde 60’nın bu yolla sağlandığını kaydetti. Wingerden, çiftliğin kendi temiz suyunu da ürettiğini vurgulayarak, “Çiftliğin çatısında toplanan yağmur suları, alt katta damıtılarak ineklere temiz içme suyu olarak veriliyor.” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇİFTLİĞİN İLK ÖRNEĞİ

Yüzen çiftliğin hemen yanında yüzen bir güneş paneli bulunuyor. Bu panelden elde edilen enerji, çiftliğin ihtiyacını önemli ölçüde karşılıyor.