DünyaGıda

2021’in iz bırakanları… Mehmet Yalçın

GASTRONOMİDE YILIN OLAYI
İngiltere kökenli bir aşçılık yarışmasının Türkiye uyarlaması olan MasterChef Türkiye, bu sezon Türk televizyonlarının şimdiye dek en çok izlenen gastronomi programı olarak bir rekor kırdı. 2018’den bu yana TV8‘de yayınlanan program Somer Sivrioğlu, Danilo Zannave Mehmet Yalçınkaya‘dan oluşan jürisiyle bu sezon popülerliğin doruklarına çıktı, beğenelim-beğenmeyelim milyonları ekran başına kilitledi. Bu kadar etkili olan bir programda Türk mutfağının unutulmaya yüz tutan reçeteleri canlandı mı, gerçek bir gastronomi tutkununun meraklarını giderecek anlamlı bilgi ve tüyolar verildi mi, az bilinen malzeme ve teknikler yeterince keşfettirildi mi? Bunlar kuşkulu…

Yarışma, bu haliyle dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü TV şovmenlerinden Groucho Marx‘ın “Televizyonu çok eğitici buluyorum… Zira ne zaman salonda televizyon açılsa arka odaya geçip kitap okuyorum” ironisini hatırlattı, kamu yayıncılığı yapılmayan özel televizyonların tek odaklarının yüksek reyting ve artan reklam gelirleri olduğunu, bunların dışında hiçbir kaygılarının olmadığını bir kez daha gösterdi.

YILIN ŞEFİ
Dünyanın en iyi 50 restoranı arasında yer alan Mikla ve yaratıcı mutfağı ile dünyaca tanınan şef Mehmet Gürs, beklenmedik bir projeye imza attı ve özgün bir rakı üretti. Gürs’ün Mey İçki ile birlikte geliştirdiği projede rakı üretiminde daha önce hiç denenmeyen teknikler denendi, ince ayrıntılarda kalite arayışlarına gidildi ve sonunda Elazığ‘ın Öküzgözü yaş üzümlerinden yapılan, anasonu Denizli‘nin bir köyünden alınıp iki kez elenen, farklı ve ilginç lezzette bir rakı ortaya çıktı. İşin ilginci Gürs’ün bunu “tek atımlık” bir üretim olarak ele almaması, “Her yıl yeni arayışlarla yeni bir deneme yapacak, her defasında bir öncekine benzemeyen bir rakı üreteceğim” demesiydi. Doğrudan uzmanı olmadığı geleneksel bir lezzeti yorumlamaya kalkışarak risk alması ve sonucun da tüm yadırgamalara rağmen başarılı bulunması, Gürs’ü yılın en cesur ve en atak şefi olarak öne çıkardı.

Ünlü şef Mehmet Gürs branşının dışına çıkarak rakı üretimine girdi ve başarılı oldu.
YILIN BARMENİ
Uluslararası alandaki en ünlü barmenimiz Fatih Akerdem, Almanya’nın en seçkin barlarında geçirdiği 40 yılın ardından ülkesine döndü. Bir diğer usta barmenimiz Ahmet Ayberk‘le birlikte tam 50 rakı kokteyli geliştirip bunları kitaplaştıran Akerdem, Türkiye’ye döner dönmek bar danışmanlığını yaptığı Tepebaşı’ndaki ÇokÇok Pera‘nın Ernest Bar‘ında onlarca yaratıcı kokteyle imza attı, Tayland mutfağı sunan mekânda Asya’nın en ünlü çeşni vericilerinden teriyaki sos ile dahi çarpıcı kokteyller yarattı.

Kaynak; 24.com.tr