GıdaGüncelSağlık

Yeni bir araştırma, doymuş yağlar konusundaki ezberimizi bozabilir mi?

Kalp hastalığından korunmak için doymuş yağların daha az tüketilmesi yönündeki tavsiyesi, neredeyse tüm uzmanlar tarafından söyleniyor. Ancak bu konuda yapılan yeni bir araştırma, doymuş yağlar konusundaki ezberimizi bozacağa benziyor…

Journal of the American Heart Association dergisinde yayınlanan araştırmada, yalnızca tüketilen doymuş yağ miktarına dikkat etmek yerine, doymuş yağın kaynağı olan gıdaya da dikkat edilmesi gerektiği öne sürülüyor.

Doymuş yağlarla ilgili bugüne dek yapılan araştırmalar, doymuş yağların kalp hastalığı ile olan bağlantısını inceliyordu. Ancak gıdalarda farklı türde besinler bulunuyor.

Bu nedenle yalnızca doymuş yağı hesaba katmak yerine, doymuş yağ içeren hangi gıdaların kalp hastalığıyla ilişkili olduğunu araştırmak da önemli. Yeni araştırma tam da bunu yaptı.

Yeni çalışmada Cambridge Üniversitesi’nin EPIC-CVD araştırmasının verileri incelendi. Bu araştırmada 10 Avrupa ülkesindeki orta yağlı sağlıklı insanların kalp damar sağlığına ait veriler bulunuyordu.

EPIC çalışmasındaki 385.747 kişi arasından tüm çalışma grubunu temsil etmesi için rastgele seçilen katılımcılardan 10.529’unda çalışma sırasında kalp damar hastalığı gelişirken, 16.730’unda bu rahatsızlık oluşmadı. Analiz kapsamında katılımcıların beslenme alışkanlıkları da incelendi.

Kalp hastalığıyla bağlantılı olabilecek yağ, fiziksel aktivite, cinsiyet, sigara ve alkol tüketim durumu, obez veya aşırı kilolu olma durumu gibi faktörler de hesaba katıldı.

Çalışma sonucunda katılımcıların tükettiği doymuş yağ miktarı ile kalp hastalığı gelişimi arasında bir bağlantı tespit edilmedi.

Ancak tipik doymuş yağ kaynağı olan gıdalara bakıldığında daha farklı bir tablo ortaya çıktı.

Doymuş yağın kaynağı önemli!

Kırmızı et ve tereyağı ile daha fazla doymuş yağ tüketenlerde, kalp hastalığı gelişme oranı daha yüksek çıktı. Peynir, yoğurt, balık kaynaklarından doymuş yağ tüketenlerde ise bu ihtimal daha düşük çıktı.

Bu bulgular, söz konusu gıdalar (tereyağı ve kırmızı et) ve kalp hastalığı arasında bir bağlantı olduğunu gösteren önceki araştırmaları teyit eder nitelikte.

Sonuçlar bize, kalp hastalığı ve doymuş yağlar arasındaki bağlantının, gıdanın geldiği kaynağa bağlı olarak değiştiğini gösteriyor.

Kaynak: www.gidahatti.com