Güncel

Dip taraması yıkım demek

Kirlilikle gündeme gelen Kocaeli Körfez’de yapılması planlanan Tüpraş İzmit Rafinerisi İskelesi Kapasite Artırımı ve Dip Tarama Projesi mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme projenin yaratacağı tahribata dikkat çekti.

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde Türkiye Petrol Rafineleri Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Tüpraş İzmit Rafinerisi İskelesi Kapasite Artırımı ve Dip Tarama Projesi için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı iptal edildi. Kocaeli 2. İdare Mahkemesi projenin bölgeye ekolojik açıdan zarar vereceğine dikkat çekti.

Türkiye Petrol Rafineleri Anonim Şirketi, projesinin kapasitesini artırmak ve dip tarama projesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Başvuruyu inceleyen bakanlık ÇED olumlu kararı verdi. Kapasite artırımının bölgedeki gemi trafiğini artıracağını ve dip tarama projesinin kıyıya telafisi imkansız zararlar vereceğine dikkat çeken Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği, kararı yargıya taşıdı. İtirazları değerlendiren mahkeme bölge halkının haklı bularak kararı iptal etti. Kararda, dip taraması sonucunda ortaya çıkan çamurun kirlilik oluşturacağına, emisyon ölçümlerinin ÇED dosyasında yer almadığına ve bitki envanterinin eksik hazırlandığına dikkat çekildi.