GüncelKırsal

Karlıoava’da yılkı atları ve sokak hayvanları ölüme terkedildi

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde yoğun kar yağışı nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan yılkı atları ilçe merkezine indi. Hayvanseverler, çok sayıda kedi ve köpeğin de zor durumda olduğunu belirtti.

Kış mevsiminin altı ay sürdüğü Karlıova’da sokak hayvanları soğuk ve açlığa karşı hayatta kalma mücadelesi veriyor. Önceki gece sıcaklığın sıfırın altında 22 dereceye düştüğü ilçede, sahipleri tarafından doğaya bırakılan atların, kedi ve köpeklerin barınma ve yiyecek sorunu hayvanseverlerin tepkisine yol açtı. Sosyal medya hesaplarından sahipsiz hayvanların ve yılkı atlarının fotoğraflarını paylaşanlar, yetkililerden çözüm bulmasını istedi.

‘ÇÖP KAMYONLARI İLE İLÇEYE TAŞINAN SAHİPSİZ HAYVANLAR ZOR DURUMDA’

Karlıova’da yaşayan hayvan hakları savunucusu Fırat Nadir Bingöl ilçede kış mevsiminin çetin ve uzun geçtiğine dikkat çekerek, “Bölgede hayvancılık gelişkin olduğu için çok sayıda at, eşek ve çoban köpeği var. Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte, yaylalarda hayvancılık yapanlar koyun, kuzu, keçilerini alıp gidiyor. Yazın işlerinde kullandıkları at, eşek ve köpekleri ise geride bırakıyorlar. Bazı köylüler de ahırlarında yer kalmadığı için bu hayvanları sokağa, doğaya bırakıyor. Diğer il ve ilçelerden de çok sayıda sahipsiz hayvan kamyonlarla getirilip Karlıova’ya bırakılıyor. Çok zor durumda olan bu hayvanlar için ciddi bir barınma ve beslenme sorunu var” dedi.

Karlıova’da yaşayan hayvan hakları savunucusu Fırat Nadir Bingöl, ilçedeki kış şartları nedeniyle hayvanların yiyecek bulamadığını söyledi.
‘AÇ KALAN HAYVANLAR İLÇE MERKEZİNE İNDİ’

Ova ve dağlarda yoğun kar yağışı nedeniyle yiyecek bulamayan hayvanların ilçe merkezine indiğini belirten Bingöl, “Doğada yiyecek bulamayan hayvanlar yerleşim yerlerine geliyor. Bu at, eşek ve katırların bir kısmı yırtıcı hayvanlara yem oluyor, bir kısmı araç çarpması sonucu veya açlık ya da soğuk nedeniyle ölüyor. Geçtiğimiz yıllarda bir grup hayvansever olarak toplanıp Karlıova Belediyesi’nden hayvan barınağı ve kapalı bir alan tahsisi için alan temin etmek istedik ancak olumlu cevap alamadık” diye anlattı.