Güncel

Zafer gene enflasyon lobisinin – Osman ULAGAY

Saray’da mukim allame-i cihan ekonomistlerin eseri olan yeni ekonomi modeli birkaç defa ad değiştirdikten sonra daha uçuşa geçemeden fena bir darbe yedi. Biraz sabırlı olunsaydı Nasreddin Hoca’yi bile kıskandıracak mucizeler yaratacaktı bu yeni model ama bu mümkün olamayacak galiba. Önceki gün açıklanan yeni önlemler de bunu düşündürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın inanca dayalı faiz düşürme politikasında ısrar etmesi yüzünden korumasız kalan biçare Türk lirasının kontrolsüz halde serbest düşüşe geçmesi ekonomiye yön verenleri bu gidişi durduracak yeni önlemler almaya zorladı sonunda. Başka çare bulunamadığı için vadeli TL mevduata kur garantisi verilmesine ve bunun yükünü devletin karşılamasına karar verildi.

Dünya şaşkınlıkla izliyor

Tüm bu gelişmeler dış dünyada ve finans piyasalarında şaşkınlık ve biraz da merakla izleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi adını ve faiz politikasıyla ilgili orijinal yaklaşımlarını dünyaya duyurma konusunda fevkalade başarılı olduğunu da kabul etmek gerekiyor. Bunun ülkeye ve kendisine ne kazandırdığı ya da kaybettirdiği ise ayrı bir konu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre, kendisinin ilk kez 2018’de dünyaya ilan ettiği faiz teorisini dillerine pelesenk ederek gırgıra alan Batılı dış mihraklar şimdi de Saray ekonomistlerinin keşfi olan ‘Türkiye modeli’ni sabote etmek için Türkiye’deki işbirlikçilerini seferber ettiler. Savunmasız kalan Türk Lirası’na saldırarak modelin başarıya ulaşmasını engellemeye çalıştılar, TÜSİAD’ı “denenmekte olan ekonomi programıyla amaçlanan sonuçlara erişilemeyeceği netleşmiştir” diye bir açıklama yapmaya zorladılar. TÜSİAD bununla da yetinmedi, “serbest piyasa işleyişi içinde genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmesi gerekmektedir”, diye ahkam keserek ‘Türkiye modeli’ne karşı cephe aldı. Erdoğan’a göre ‘Türkiye modeli’ bu sabotaj nedeniyle uygulanamadı ve yeni önlemler almak zorunlu hale geldi.