GüncelKırsalTarım

Ergene havzasına plastik sanayi tesisi: Bakanlık hukuku yok sayıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ergene Havzası’nda verimli tarım arazilerinin olduğu alana yapılması planlanan Plastik İhtisas OSB projesine ilişkin çevre planı değişikliğine onay verdi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde Ergene Havzası Koruma Alanı içerisinde yer alan ve mutlak korunması gereken birinci sınıf tarım arazisi niteliğindeki 2 milyon 743 bin metrekarelik alana yapılması planlanan Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çevre planı değişikliğine onay vermesine tepki gösterdi.

Hukuki sürecin devam ettiğine dikkat çeken Yüceer, “Ergene halkını, çevrecileri yok sayarak bu ülkenin verimli topraklarını talan etmek isteyenlere karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

‘HUKUKA VE HALKA RAĞMEN PROJEDE ISRAR EDİLİYOR’

Tekirdağ Ergene’de bulunan 3 milyon metrekareye yakın arazi, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uyarınca mutlak korunması gereken birinci sınıf tarım arazisi niteliği taşıyor. Söz konusu alanda çevre planı değişikliğine gidilmesini hukuku yok saymak olarak niteleyen Yüceer, Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (PAKOP) projesinin çevre düzenlenmesi planına da hukuka aykırı olduğunu, mahkemenin bu projeye yönelik iki kez yürütmeyi durdurma kararı aldığını hatırlattı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın mahkeme kararına rağmen ÇED olumlu raporu verdiğini, ÇED’in iptali için açılan davanın devam ettiğini belirten Yüceer, “ÇED iptal davası süreci devam ederken, bu alanda çevre planı değişikliğini askıya çıkartarak hukuku pas geçip bir an önce yapılaşmanın başlanması hedefleniyor. Ergene halkı PAKOP’u istemiyor, çevreciler istemiyor, Tekirdağlılar istemiyor ancak bakanlık ısrarla bu projenin başlaması için hukuku yok sayarak adımlar atmaya devam ediyor. Hukuka ve halka rağmen bu ısrar neden? ÇED iptal davası süreci devam ederken bu alanda çevre planı değişikliğinin askıya çıkartılması; çevrecileri, bölge halkını ve hukuku yok sayarak ranta hizmet etmektir” ifadelerini kullandı.