GıdaGüncelSağlık

Sık sık karıştırılıyor, ölümlere sebep olabilir… “Kökü olmayan ıspanağı almayın”

Kış sebzelerinin belki de en sevileni olan ıspanak, pek çok yararı ile sık sık gündeme gelirken kimi zaman tatsız haberlerin konusu da olabiliyor. ‘Ispanak yedi zehirlendi’ gibi başlıkların ardında ise aslında başka bir ot yatıyor…

Yaklaşık bir ay önce Giresun’da 6 kişinin Ispanak yedikten sonra Zehirlenme belirtileri gösterdi. Aynı işletmede çalıştığı belirlenen ve derhal tedaviye alınan 6 kişinin ardından valilik ise halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Ispanağa karşı korku yaratan bu olayın ardından ise İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Bulut, “Zehirli olan ıspanak değil, güzelavrat otu” açıklamasında bulundu.

Peki zehirlenmelere sebep olan güzelavrat otu ile ıspanağı nasıl ayırt ederiz?
Ispanak başka hangi zehirli otlarla karıştırılabiliyor?
Sadece ıspanaktan zehirlenmek mümkün mü?
Güzelavrat otunun ıspanağın arasına karışması ne gibi komplikasyonlar yaratır?
Biz de hazır ıspanak mevsimi gelmişken, yeni zehirlenme vakaları duymamak umuduyla konuyu uzmanlarıyla konuştuk. Toksikolog Dr. Aynur Şahin ve Gıda Mühendisi Handan Doğan sorularımızı yanıtladı…

ECZACILIK VE TIPTA BÜYÜK ÖNEME SAHİP

Son birkaç yıldır güzelavrat otu olarak da bilinen Atropa Belladonna bitkisinin yapraklarının sık sık ıspanak ile karıştırıldığını ifade eden Şahin, “Güzelavrat otu, ilaç üretiminde kullanılmakta olup, dolayısıyla eczacılık ve tıp alanında büyük öneme sahip. Bitkinin yaprakları eve meyvesinde atropin gibi moleküller yoğun miktarda olduğundan bitkinin kendisinin tüketilmesi sonucu insanlarda zehirlenme tablosu meydana gelir” dedi.