GıdaGüncelTarım

TMO Genel Müdürüne göre, un fiyatlarında anormal bir yükseliş yok!

Zaman zaman un fiyatlarıyla ilgili haberlerin gündeme geldiğini vurgulayan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, “Türkiye’de ekmeklik un üretiminde herhangi bir problem yok. Bunun en büyük güvencesi ve desteği, devletimizin TMO üzerinden yapmış olduğu un regülasyonu çalışması. Tüm teşkilatımızla saha denetimlerini de yapıyoruz. Bu anlamda un fiyatlarıyla ilgili anormal, beklenmeyen bir yükselişin olmadığını söylemek mümkün” dedi.

Trakya programı kapsamında Edirne’nin ardından gittiği Tekirdağ’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile TMO Başmüdürlüğünü ziyaret eden TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Ahmet Güldal, daha sonra sektör temsilcileri ile bir araya geldi.

“Regülasyonlarımız yeni hasat sezonuna kadar devam edecek”

Ofisin politikalarına ilişkin genel bilgiler veren, un ve yem regülasyon çalışmalarına ilişkin detayları paylaşan Güldal, “Türkiye genelinde yürüttüğümüz un ve yem regülasyon çalışmalarımızın Trakya Bölgesi’nde de olumlu seyrettiğini müşahede ettik. Regülasyonlarımız yeni hasat sezonuna kadar devam edecektir.” dedi.

Tekirdağ Başmüdürlüğünde de basın mensuplarına değerlendirmelerde TMO Genel Müdürü Güldal, bu yıl çeltikte makul fiyatlar açıkladıklarını ve üreticilerin bir sorun yaşamadığını söyledi. Güldal, “Çeltik fiyatlarının piyasa gelişimleri de çeltik üreticilerimizi olumlu etkiledi. Türkiye’deki çeltik üreticilerimizin, sanayicimizin, değirmencimizin elinde olan ve TMO’nun tedarikinde bulunan çeltik stoklarıyla beraber, 2021-2022 dönemini yeni hasat dönemine kadar önemli ölçüde rahatlıkla karşılayabilecek miktarda olduğunu gördük. Piyasasının da makul seviyelerde seyrettiğini gördük” diye konuştu.

“Un sanayicilerinden taahhüt alıyoruz”

Zaman zaman ülkede un fiyatlarıyla ilgili haberlerin gündeme geldiğini dile getiren Güldal, “Türkiye’de ekmeklik un üretiminde herhangi bir problem yok. Bunun en büyük güvencesi ve desteği, kuşkusuz devletimizin TMO üzerinden yapmış olduğu un regülasyonu çalışması. Tüm teşkilatımızla saha denetimlerini de yapıyoruz. Bu anlamda un fiyatlarıyla ilgili anormal, beklenmeyen bir yükselişin olmadığını söylemek mümkündür” ifadelerini kullandı.

Un regülasyonunun önemli olduğunu vurgulayan Genel Müdür Güldal, “Özellikle ekmeklik un üreten un sanayicilerimize makul fiyatlarla buğday tahsis ediyoruz ve satıyoruz. Bunun karşılığında bir taahhüt alıyoruz. O taahhüde uygun olarak Kasım ve Aralık aylarında 185-200 lira aralığında ekmeklik unu fırıncılarımıza, ekmek üreticilerimize ve pidecilerimize satma noktasında mutabakat sağlıyoruz.” diye konuştu.

“Fırınlar 200 TL’nin altında makul fiyatlarla un tedarik edebiliyor”

Süreci hem fırıncılar hem de un işletmeleri üzerinden takip edip denetlediklerinin altını çizen Güldal, “Baktığımızda ülke genelinde, başta İstanbul’u besleyen Tekirdağ, Trakya olmak üzere buradaki un sanayicilerimizin de taahhütlerine uygun hareket ettiklerini, hemen hemen tüm ekmek fırınlarının, ekmek üreten işletmelerin makul fiyatlarla yani 200 liranın altında fiyatlarla ekmeklik un tedarik edebildiklerini görüyoruz. Elbette unun kalitesi ve çeşidi çok fazla, özel amaçlı, baklavalık un bu tanımın dışındadır” değerlendirmesini yaptı.

Hayvan üreticileriyle de görüştüklerini, yem ham maddesi olarak arpa, buğday ve mısır gibi tedarikleri öncellikle hayvan yetiştiricilerinin kullanımına sunduklarını belirterek, bu ürünleri de makul fiyatlarla verdiklerini kaydetti. Güldal, “Bütün üreticilerimizin beklentisi bu regülasyonun, bu katkının ne kadar süreceği. Yeni hasat dönemine kadar hayvan yetiştiricilerimizin ihtiyaçlarını bir nebze katkı sağlamak üzere arpa, buğday, yemlik buğday ve mısır satışlarımızı devam ettireceğiz” bilgisini verdi.

Kaynak: www.gidahatti.com