Meyve sebzenin yarısı israf ediliyor
Antalya Ticaret Borsası (ATB), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen ’Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı Değerlendirme Toplantısı’ çevrimiçi yapıldı. Toplantı, ATAK Genel Sekreteri Gonca Ertokun moderatörlüğünde gerçekleşti.
ATB ve ATAK Başkanı Ali Çandır toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Antalya’nın örtüaltı tarımın başkenti olduğunu söyledi. Meyve ve sebze tüketiminin Pandemi döneminde arttığını belirten Çandır, üretilen meyve sebzenin ise yüzde 50sinin israf edildiğine dikkat çekti. Geniş tarım toprakları, uygun iklimi, sebze ve meyve tarımında yetişmiş insan kaynağına sahip Türkiye’nin dünya sebze üretiminde 4. sırada, meyve üretiminde 5. sırada yer aldığını belirten Çandır, “Türkiye 2020 yılında 43.8 milyon dekar alanda sebze ve meyve üretimi yapmıştır. Bu alanlarda 31.2 milyon ton yaş sebze, 23.6 milyon ton yaş meyve üretmiştir. Bu ürünlerden de dünyaya 2.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir” diye konuştu.