GüncelKırsal

Orman dışı üründe hedef 2 milyar dolarlık ihracat

Odun dışı orman ürünlerinde 2023’te 2 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor. Orman Genel Müdürlüğü’nden (OGM) alınan bilgiye göre, bu ürünlerde 2002’de 152 milyon dolar seviyesindeki ihracat, geçen yılın sonunda 1 milyar 350 milyon dolara ulaştı. Dünya defne ihracatında ilk sırada bulunan, kekikte de talebin yarısından fazlasını karşılayan Türkiye’nin, bu yılki odun dışı orman ürünleri ihracatının 1.6 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) yürüttüğü çalışmaların katkısıyla odun dışı orman ürünlerinde ihracatın bu yılın sonunda 1 milyar 600 milyon dolara, 2023’te ise 2 milyar dolara yükselmesi öngörülüyor.

OGM’den edindiği bilgiye göre, orman alanlarındaki odun dışı ürünlerin envanter ve faydalanma planları yapılarak, kırsaldaki vatandaşların istihdamına katkı sağlanıyor. Bu kapsamda, 1.8 milyon hektar alanda 250 türde odun dışı orman ürünü envanteri ve faydalanma planları hazırlandı.

Orman ekosisteminden gıda, kozmetik, ilaç ve kimya endüstrisinde kullanılan çok sayıda bitkisel kökenli ham madde temin edilebiliyor.

Odun dışı orman ürünleri, ülke ihracatında hem miktar hem de sağladığı katma değer bakımından dikkati çekiyor. Türkiye defne ihracatında dünyada birinci sırada bulunurken, kekikte talebin yarısından fazlasını karşılıyor. Adaçayı, biberiye, mantar, çiçek soğanları ve çam balı da ülkenin önde gelen ihraç ürünleri arasında yer alıyor.