GüncelKırsalTarım

Çiftçinin derdi gübre fiyatları, gübre şirketine 9 ayda 307 milyon kâr yazdırdı!

Üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan GÜBRETAŞ, Türkiye faaliyetlerinde 5 milyar liralık net satış yaparken, konsolide net dönem kârı ise dokuz ayda 307,8 milyon TL olarak gerçekleşti.

Gübre ve gübre üretiminde kullanılan hammaddelerdeki fiyat artışları üzerine dünyadaki pek çok ülke gibi, Türkiye’de de Ticaret Bakanlığı, gübre ihracatını fiilen yasaklı hale getirmiş, daha sonra bazı gübre türleri için yasak kapsamı daraltılmıştı.

Ancak buna rağmen fiyatındaki artışla gübre, son dönemde girdi maliyetlerini artıran en önemli kalem olarak çiftçilerin şikayet konusu olmuş, Tarım ve Orman Bakanlığının gübre tedarik ederek, hasat vadeli olarak çiftçiye vermesi istenmişti.

GÜBRETAŞ, üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı

Çiftçi gübre fiyatlarında yıllık yüzde 150’ye varan fiyat artışlarından dert yanarken, GÜBRETAŞ, üçüncü çeyrek faaliyetleriyle ilgili finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) açıkladı.

Yılın ilk yarısında gösterdiği yükseliş grafiğini üçüncü çeyrekte de sürdüren, özellikle üretim noktasında çalışmalarını artan bir ivmeyle sürdüren GÜBRETAŞ Türkiye faaliyetlerinde, yılın ilk dokuz ayında çeşitli bileşimlerde 625 bin 70 ton katı gübre, 41 bin 136 ton sıvı ve toz gübre üretimi gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretimde yüzde 40 artış sağlandı. Katı gübre satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7’lik bir artış görülürken, sıvı ve toz gübre satış miktarı da yüzde 25 arttı.

gubretas-gidahatti

Net satış tutarı 5 milyar TL, net dönem kârı 307 milyon TL oldu

Bunun sonucunda GÜBRETAŞ’ın Türkiye faaliyetlerinde toplam net satış tutarı 4 milyar 966 milyon TL olarak gerçekleşirken, bağlı ortaklıklarının katkısıyla konsolide net satış geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63 artışla 6 milyar 216 milyon TL’ye ulaştı.

Satışlardaki artışa paralel olarak ana ortaklık payına düşen konsolide net dönem kârı ise ilk dokuz ayda 307,8 milyon TL olarak gerçekleşti.