GıdaGüncelKırsalTarım

Gıda Çalıştayı’na Afyonkarahisar ev sahipliği yaptı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Türkiye’de Gıda Güvenirliği Çalıştayı’nın açılışı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece ve il protokolünün katılımıyla yapıldı.

3 gün sürecek çalıştayın açılış programına Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Vali Gökmen Çiçek, AKP Afyonkarahisar milletvekilleri Veysel Eroğlu, İbrahim Yurdunuseven, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, rektör yardımcıları, dekanlar, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.

Açılış programında konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, çok zor bir döneme doğru gidildiğini ifade ederek, şunları söyledi.

* Bunu çok net görüyoruz. Dünyayı tüketim hızımız dünyanın kendini yenileme hızından çok daha hızlı. Dolayısıyla gelecek kuşaklardan çalarak gidiyoruz, yerine koymamız gerekiyor, çocuklarımızın mirasını yiyoruz.

* Çok çarpık bir düzen var, tepeden bakıldığı zaman dünya rakamlarına baktığımızda 52 ülkede gıda sıkıntısı var. Açlık sınırında gıdaya ulaşamayan birçok ülke var. 2050 yılında biz dünya nüfusunun 10 milyar olmasını bekliyoruz.

* Ülkemize baktığımız zaman 105 milyonluk bir nüfusun bizi beklediğini düşünüyoruz, göçler vesaireyi göze aldığımızda. Bu bizim artan nüfus ve binalaşmayla birlikte, üretimi son derece verimli, sağlıklı, dengeli yapmamız gerektiğini de bize sık sık hatırlatan bir düzene doğru götürüyor ve biz bu nüfus artışına besini, gıdayı yetiştirebilmek için 2050 yılında şu an ürettiğimizden yüzde 65 daha fazla üretmemiz gerekiyor. Aksi takdirde nüfusu doyuramadan açlığa neden olacak bir tabloya doğru gidiyoruz