Gıda güvenliğinde görüntüleme uygulamaları
Zararlı bakteriler, virüsler, parazitler veya kimyasal maddeler içeren güvenli olmayan gıdalar 200’den fazla hastalığa neden olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, güvenli olmayan gıda, her yıl 420.000 ölümle 600 milyon gıda kaynaklı hastalık vakasına neden oluyor.
Mikrobiyolojik ve kimyasal tehlikelerin hızlı ve doğru tespiti çok önemli. Bu tespit tüketicilerin kontamine gıdalardan korunmasında ve gıda güvenliğinin sağlanmasında çok kritik bir rol oynuyor. Ancak mikrobiyolojik ve kimyasal tehlikeleri değerlendiren geleneksel yöntemler oldukça zaman alıcı.
Örneğin kültür temelli yöntemlerden moleküler teknolojilere kadar değişen mevcut patojen tespit yaklaşımlarının sonuçları elde etmesi günler veya bir aya kadar sürebiliyor. Bu gecikmeler, faaliyet döngülerini olumsuz etkiliyor. Bazı gıda işletmeleri, sonuçları almadan önce ürünlerinin gıda tedarik zincirindeki bir sonraki adıma geçmesine izin vererek risk alabiliyor.
Hiperspektral görüntüleme tekniği
Hiperspektral teknik, spektroskopik ve görüntüleme tekniklerini tek bir sistemde birleştirir. Üstelik bu teknik farklı dalga boylarında yüzlerce görüntü toplama yeteneğine sahip. Bu teknik bir görüntünün her küçük noktasında yüzlerce rengi algılayabilmekte. Bu özellik, Hiperspektral tekniğin gıdaların kimyasal görüntülerini görselleştirmesini sağlar.